Hittade ett fint lila garn i fredags (tyvärr inte det på bilden).
Så nu har jag proppat väskan full med garn och tänker sticka mig en stor pösig väst under jullovet.

Bilder kommer!

//E
Jag såg en tjej i TV-programmet "Fashion" som hade en snygg ring på sig. Den var i silver, ganska stor och hade formen av en knapp. Fröken Johansson blev såklart väldigt inspirerad och gjorde en själv!



DU BEHÖVER:
Knapp
(min är ca 3cm i diameter)
Tunn ståltråd
Lite tjockare ståltråd
Avbitartång
Tång som man kan klämma ihop saker med
Nåt runt som är lika stort som ditt finger
Genomskinligt nagellack

GÖR SÅHÄR:

Hitta nåt runt som passar ditt finger. För mig funkar ett nagellack.
Vira 3 varv med den tjocka ståltråden. Snurra ihop ändarna så de sitter fast.


Ta nu den tunna tråden. Klipp av en ganska lång bit, kanske 40cm. Vira runt den tjocka tråden så det blir en stabil ring. När du kommit hela vägen runt är det dags att fästa knappen. Det gör man ungefär på samma sätt som när man syr fast en knapp, fast med ståltråd då.

Jag lade min knapp så att den vilar lite på "klumpen" av tjock ståltråd, tyckte att det blev lite stabilare då.


Den kanske inte fullt så snygga baksidan. Men den syns ju inte ändå.
Måla nu ståltråden med genomskinligt nagellack. Detta förhindrar missfärgning på både ring och fingrar.

Om man nu inte vill göra en egen ring-bas eller vad man ska säga så finns det en lösning.

Dessa baser går att köpa i de flesta pyssel-och pärlbutiker. De kostar ca 10kr.
MEN: om du ska köpa en sån här är det bäst att du köpt knappen först. Den runda plattan är ganska stor så det är viktigt att knapphålen går utanför plattan. Sen är det nog bättre med fyra hål i knappen.

Och så min fina ring igen:


Ha en fin smyckesvinter!

//E

Julen nalkas och vad är mer juligt än pepparkakor.
Jag och Niklas bjöd in min kompis Erica på julbak och glögg sen tog det inte många minuter innan köket förvandlats till baknings inferno. Vi har dock bara en kavel och den är ca 15cm bred, men det gick ändå.


Många fina pepparkakor blev det.

Men varför sluta där?

DU BEHÖVER
Strössel eller väldigt små godisar
Glasyr
Edible-Ink penna

GLASYR:
2dl florsocker
1msk + 1tsk vatten (1tsk vatten kan bytas mot valfri karamellfärg)




Vi fick glasyr till varsin liten påse och det blev massor över. TIPS: klipp ett nästan för litet hål i din påse, det kommer utvidgas till slut.

RESULTATEN:

Erica valde en komisk och varierande vinkel på sina pepparkakor. Enligt henne själv är gubben och gumman jag och Niklas och grisen är vårt husdjur.


Jag valde en mer enhetlig glasering av mina pepparkakor.


För mer inspiration kolla in Bakerella. Hon har lagt ner mycket tid på sina pepparkakor =)

Ha de fortsatt trevlig vinter!

//E
Det finns ett godis som jag länge velat prova att göra och det är Rocky Road. Jag har fått för mig att det är jul-godis så nu när julen nalkas har jag gjort det. Man skulle för övrigt kunna döpa om godiset till "Messy Road" för det blir en del att städa efteråt...


Du behöver:             ca 35 bitar
300gr choklad
1 dl nötter (jag tog mandel och hasselnötter)
1 dl russin
ca 10 Dumle
ca 10 skumtomtar eller marschmallows
Bakplåtspapper
Form ca 20x20cm

Gör såhär:
Klä din form med bakplåtspappret.
Smält din choklad i en stor skål.
Klipp Dumle-kolorna på hälften och tomtarna i 3 delar.


Blanda alla dina ingredienser.
Lägg "smeten" i formen.
Kyl i några timmar.


Dela (hacka) din stora chokladkaka i lagom stora bitar.
Detta var ganska krävande, Dumlen blir väldigt hård och små chokladbitar flyger all världens väg. Men det var det värt för oj oj oj vad gott det blev.

Det finns många olika recept på Rocky Road. Jag hade både blockchoklad och 70% choklad, vissa recept säger mjölkchoklad. Jag hade russin i mina, det har jag inte sett någon annan stans. Det fanns nåt recept med salta jordnötter i, men det tyckte jag lät lite konstigt att blanda med choklad. Så mitt tips när det gäller Rocky Road är som Niklas brukar säga: "Trial and error", dvs försök tills du lyckas. Jag är glad att jag lyckades så bra på första försöket.

Ska nog ta mig en till nu......

//E