Att klippa ut alla delar till en balkjol tar sin lilla tid.
Undertyget är ganska sliskigt så det vill ju inte ligga still där jag vill.
Men jag lyckades få till mina två bitar.



Sen skulle jag klippa ut mina fyra delar i tyll. Det ska sys på mindre delar i tyll på de stora men det klipper jag ut en annan dag. Och om det första tyget var sliskigt så är tyll väldigt bång-styrigt:



Det blir ju inte lättare att få bukt på tyllen när man köpt på sig ca 5 meter!!!
Jag har nu tyll att täcka hela mitt vardagsrum med känns det som.
Till slut lyckades jag klippa ut mina bitar ur tyllen också, det var ju för väl.



Sen kom det som är det tråkigaste man kan göra inom sömnad: sick-sacka alla kanter.
MIKKI: Hade det inte varit så att jag tycker om dig så mycket och vill ge dig världens finaste kjol så hade jag aldrig sick-sackat. Höll ju på att somna där ett tag, vilken tid det tog.

Nu är i alla fall de två, inte fullt så roliga momenten gjorda. Nu ska allt bara sys ihop till en kjol och sen kan vi pynta med nåt om det behövs.

Gjorde för övrigt denna lilla rosett som man skulle kunna sätta på kjolen:


Får se vad som händer...

Ha det nu så bra!!

Jag har ett bröd som jag verkligen gillar, och det är lätt att baka.
Idag, efter många om och men, tog jag mig äntligen tid att baka två limpor.

Recept för två limpor:
3/4 pkt jäst, den blå förpackningen
7,5dl ljummet vatten
0,75dl olja
3 tsk salt
7,5 dl siktat dinkelmjöl
9 dl grovt rågmjöl
1 dl russin
1 dl solroskärnor


Det jag gillar med detta brödet är att man kan variera det. Man behöver inte ha just dessa två mjölsorter, jag har provat andra också, alla har dock hetat nånting med råg och dinkel. Sen behöver man inte ha russin och solrosfrön i, jag har det för att jag tycker det är gott. Häll i vad du vill: valnötter eller torkade aprikoser kanske?

Så här bakar du brödet:


Rör ut jästen med ljummet vatten (ca 37grader) i en bunke, eller köksmaskin.
Tillsätt olja, salt, dinkelmjöl och rågsikt.



Arbeta degen tills den är smidig, 7-10 minuter för hand eller 5 minuter i köksmaskin.



Häll i russin och solrosfrön. (Eller vad du nu vill ha i, kanske inte nåt alls...)



Jäs degen under en bakduk i ca 1 timme.



När degen jäst färdigt kan man knåda den på mjölat bakbord, jag gör inte det.
Dela sen degen i två delar, forma till limpor och lägg i smörade brödformar.
(För den som inte har brödformar kan man ta en stor ugnsform, vika ett bakplåtspapper så att det blir två "half-pipes" med en vägg i mitten och sen grädda båda bröden i en form.)
Jäs nu bröden i ca 1 timme till, denna gång utan bakduk. Jag pudrar lite mjöl på, det ser så proffsigt ut då.



Sådär, då har bröden jäst färdigt.
Nu ska de in i ugnen i nedre delen av ugnen i 35-40 minuter i 220grader.



När de kommer ut är de såhär fina!
Låt dem nu svalna på gallret under en bakduk, sen är det bara att äta.
Jag ska nog ta mig en smörgås redan nu.....

Ha det så bra!
Jag ska erkänna, jag kommer inte på allt själv som jag bakar.
Hade varit kul om man varit så duktig, men så är alltså inte fallet.

Min stora inspirationskälla när jag bakar är Bakerella.
Hennes hemsida hittar ni här: www.bakerella.com
Hon bakar allt och lite till och så ger hon lite pysseltips.
Inte nog med det, man får sig en liten språkkurs när man läser hennes hemsida, den är nämligen på engelska för allas vår fenomenala Bakerella kommer från USA.

Ha det så bra!
Igår hade jag och Niklas Alla Hjärtans Dag-middag för mina syskon och deras respektive. Det var otroligt roligt och härligt att ha dem på besök.


Jag valde att duka allt i ett grönt tema för vem säger att allt måste vara rosa och rött på Alla Hjärtans Dag?
Fick dock en kommentar om att jag förväxlat denna dag med St Patricks Day, men det struntar jag i!

Till förrätt åt vi grönsaksstavar (gurka och morot) som vi dippade. Det var smidigt men gott.

Till varmrätt åt vi taco-gryta med ris:

Recept (4 pers) för den som tycker det ser gott ut:
500g köttfärs     olja
salt                   peppar
1 gul lök           2 vitlöksklyftor
1 burk taco-sås  
1tsk chilipulver  2msk soja
buljongtärning
1 burk bönor, ca 400gr
1 påse taco-krydda

Bryn köttfärsen lägg sedan i hackad lök och vitlök.
Smaksätt med salt, peppar, chilipulver och taco-krydda.
Häll i taco-sås och buljongtärning.
Låt koka ner i 5-10 minuter.
Häll till sist i de sköljda bönorna.
Servera med ris, nachos och cremé fraiche.

Till efterrätt åt vi något så enkelt men genialt som kladdkaka och jordgubbar:

Det var gott och uppskattat.

Jag hade en väldigt kul dag, får hoppas att ni andra hade det också.

Till sis vill jag bara tacka min pappa som så snäll tillverkat denna inoljade träbit till mig så att jag kan servera mina framtida cake-pops på ett stabilt sätt.


Ha en underbar vecka nu allihop!


Sädär, då har jag och Mikki vandrat runt och tittat på tyger till balkjolen. Vi besökte två olika butiker som hade allt man kan önska sig och lite till.

Beslutsångesten var ganska stor där ett tag...

Men till slut kom vi fram till att vi ska göra en kjol som består främst av tyll. För att inte Mikki ska gå omkring på balen och klia på sina ben så köpte vi även ett heltäckande svart tyg att ha närmast kroppen.


Många meter tyg blev det!

Och inte nog med att vi fick med oss massvis med tyg hem, jag har äntligen fått min SYMASKIN!!!!
Är den inte fin??


Som premiär-projekt sydde jag och Mikki en liten snabb kjol till henne. Jag gillar att sy saker som bara kräver två sömmar, det blir så mycket smidigare då.



Nu känner jag att jag verkligen kan komma igång med allt jag vill sy. Får väl se hur lidande mina studier blir när jag och symaskinen spenderar 20h per dygn i köket...

Ha det så bra!
I väntan på att min symaskin ska levereras sitter jag hemma i vardagsrummet och smider planer på vad jag ska sy. Först och främst ska det som sagt bli en bal-kjol till Mikki, men det hindrar ju inte mig från att sy nåt till mig under tiden.

Först ut till mig är denna tunika:


Jag har dock inte bestämt mig om jag ska göra en lite finare i ett någorlunda lyxigt tyg eller om jag ska göra en mer vår-aktig med blommor som är praktisk. Dessa beslut...

Sen tänkte jag också sy mig själv en väska. Jag har gjort en första ritning på hur den kommer se ut:


Jag tror och hoppas att väskan blir bra, har aldrig sytt något så avancerat förut.

Ha det så bra!
De som känner mig vet att jag är en ganska pysslig person.
Jag hittas ofta i köket där jag bakar eller vid ett bord där jag gör smycken, födelsedagskort eller syr.

I denna bloggen tänkte jag att ni ska få följa mig i de olika projekt jag tar för mig.
Som litet smakprov kan jag ge er:


Prov-syr en kjol för att hitta rätt storlek.

Ni kommer få följa mig i det stora projektet att sy en bal-kjol till min lillebrors flickvän. Det kommer bli tyg-val, mönster-passning, klippning, provning och så vidare.


Cake-Pop

Jag bakar gärna söta små saker och bjuder mina vänner på, förhoppningsvis är det någon som blir inspirerad.

Det var väl det jag ville säga den här gången.
Vi ses snart igen!