Här kommer en av mina och pojkvännens favoriter när det gäller muffins, nämligen mina kaffemuffins.
Detta är inga vuxenmuffins och även de som inte gillar kaffe gillar dessa muffins.

DU BEHÖVER:    (ca 15 muffins)


3,5dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
2 dl socker
2 ägg
0,5 tsk salt
150 gr margarin, smält
0,75 dl mjölk
1,5 dl kaffe
1 dl kakao

Gör såhär:
Sätt ugnen på 175 grader.
Vispa ägg och socker poröst.
Häll i det smälta margarinet, mjölken, kaffet och vaniljsockret. Blanda försiktigt.
Blanda sedan i de övriga torra ingredienserna.
Fyll dina formar till 2/3.
Grädda i 20 minuter.


Et voila!

För den som känner sig lite pysslig eller har ett kalas på gång kan mycket väl pynta sina muffins:

Helt plötsligt har man fått sig en cupcake!

För recept på min frosting se mitt inlägg "Fun with Frostings" från i våras. Till min cupcake använde jag frosting nr 1 som består av philadelphia och florsocker.

Fika på nu vänner!

//E
I brist på bakverk så lägger jag här upp en bild på mitt amerikanska favoritgodis: Reese's Peanut Butter Cups.



Dock, de här är INTE skickade till mig från USA utan köpta på Coop!!!
Helt otroligt, nu kan jag få PBC's när jag vill.

Frågan är dock, kan man baka nånting med dem??

Ha det gott i sommarvärmen!

//E
Varför göra vanliga tråkiga muffins när man kan göra chocolate-chip muffins?

DU BEHÖVER:    (ca 15st, beroende på form-storlek)
2 ägg
2 dl socker
1 dl mjölk
100 gr smält margarin
3 dl mjöl
2 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
12 rutor blockchoklad


Sätt ugnen på 200 grader.
Blanda ägg och socker poröst.
Häll i det smälta smöret och mjölken.


Häll i de torra ingredienserna och blanda.


Hacka blockchokladen och blanda i.
Jag valde att ha ganska stora bitar choklad, men det gör man som man vill.


Fyll sedan dina formar till hälften.
Sedan in i ugnen i 12 minuter.

Innan ni får det färdiga resultatet så vill jag bara säga detta: jag har kollat runt på lite andra mat och bak-bloggar, bland annat Bakerella, och insett att man mer och mer pyntar och "stagear" inför fotot på det färdiga resultatet. Så, idag har jag också gjort ett försök:

Vad sägs om det här?


Eller det här?

I vilket fall som helst blev muffinsen väldigt goda, jag fick tummen upp av pojkvännen som agerade försökskanin.

Ha en fortsatt bra helg i solen.
//E
Min apelsin och lime-marmelad från igår blev god, men inte så marmeladig. Konsistensen är ungefär som kåda och limeskalen blev väldigt hårda.

Idag har jag gjort en ny sats marmelad, modifierat mitt recept litegrann och kokat i en vanlig kastrull utan teflon.

DU BEHÖVER:      (2 burkar, ca 6 dl)
400 gr citrusfrukt, mer citron än apelsin
5 dl vatten
5,5 dl socker



400 gr citrus för mig blev en citron och lite mer än en halv apelsin.
Börja med att skölja dina frukter väl.


Dela sedan frukterna i klyftor och skiva dem sen tunnt.
Lägg allt i en kastrull, häll på vattnet och koka i ca 45 minuter.


Nu är det åter igen dags för pektin-prov.
Häll lite sprit (ca 2 tsk) i ett glas och lägg i ungefär samma mängd marmelad.
Om det bildas geléaktiga klumpar efter ca 1 minut har du tillräckligt med pektin. Annars får du koka din marmelad några minuter till och göra ett nytt test.
Pektin finns att köpa på apotek om din marmelad inte klumpar sig.

Jag fick inga geléklumpar idag heller, trots två pektin-prov. Börjar tro att pektin-prov bara är en ursäkt för att få gå till spritskåpet...


När vi ändå pratar om pektin-prov...ställ inte ditt prov jämte din kaffekopp. Jag var nära på att dricka sprit-dränkt marmelad och inte mitt kaffe. Bara en liten parantes i kokandet..nu går vi vidare!


Efter ca 45 minuters kokning och pektin-prov hit och dit är det dags att ha i sockret.
Ta bort kastrullen från plattan, häll i lite socker i taget och rör om.
Koka sedan marmeladen i ca 10 minuter, på lagom hög värme. Jag kokade på "fyran".


Medan marmeladen gör sin sista kokning är det dags att ta tag i burkarna.
För att få dem rena och varma så är det bara att diska dem och sen lägga dem i ett bad med nykokt vatten.


Tag kastrullen från plattan. Lyft upp burkarna från sitt bad.
Häll försiktigt över marmeladen i burkarna och på med locket direkt.
Låt burkarna svalna och ställ sen in dem i kylen.


Den här satsen blev riktigt god och fick den konsistensen som en marmelad ska ha!

Koka på nu allihop!

//E
Som ägare av väldigt mycket mörka kläder är det inte så smidigt alla gånger att stå i köket. Speciellt mjöl fastnar väldigt lätt på kläderna och syns extra mycket på mörka plagg.

Så nu efterlyser jag ett förkläde.
Nån som har nåt de inte behöver?
Eller, nån som har ett sömnadsmönster på ett förkläde så jag kan sy ett själv?


Tacksam för svar!

Ha det gott.

//E
Av en slump fick jag upp sidan med marmeladrecept i kokboken igår kväll och blev genast sugen på att försöka mig på att göra en. Dock ska man inte börja göra marmelad efter 21 på kvällen så det fick bli idag på förmiddagen istället.

Eftersom jag aldrig tidigare gjort marmelad själv så ville jag inte följa receptet helt och göra en full sats. Hade jag följt receptet helt och allt gått fel hade jag stått där med ca 3kg oätlig marmelad, och det vill vi ju inte. Istället gjorde jag ungefär en fjärdedel av receptet, delvis pga bristen på citrusfrukter i kylen...

DU BEHÖVER:      (En burk)
300 gr citrusfrukt
3 dl vatten
4,75 dl socker


Börja med att skölja dina citrusfrukter ordentligt.


Dela sedan frukterna i klyftor. Skiva sedan varje klyfta i tunna skivor.
Lägg citrusen i en kastrull och häll på vattnet.
Koka allt under lock i ca 45 minuter tills frukterna har mjuknat.

Dags för pektinprov!
Häll upp ca 1 msk sprit i ett glas, jag tog vodka.
Lägg i ungefär samma mängd kokad frukt.
Om det efter ca 1 minut bildas geléklumpar har du tillräckligt med pektin.

Jag gjorde 2 pektinprov, fick inte gelé klumpar någon gång men körde vidare ändå.

Tag nu av kastrullen från plattan. Blanda i sockret, tag lite i taget.


Koka sedan marmeladen igen (kraftigt) i ca 10 minuter, utan lock.

Plocka fram din burk (eller burkar om de är små) och se till att de är rena och varma.
Jag diskade ur mina burkar och la dem sen i diskhon med kokande vatten.

När marmeladen kokat klart kan den få stå i några minuter och svalna. Ta bort överflödigt skum om det finns något.


Häll sedan upp marmeladen i din burk (burkar). Det blev väl ca 3 dl till slut. På med locket direkt.
Förvara svalt!


När marmeladen svalnat är det bara att äta...

Marmeladen blev mycket god!

Dock har jag en lite VARNINGAR innan du försöker:
- lime luktar inte så gott när det kokar men smakar gott när den är klar
- konsistensen blev nånstans mellan tapetklister och kåda, alltså lite svår att bre på mackan

Jag ska försöka med en ny sats senare i veckan, då med citron i och så ska jag inte använda en teflon-kastrull. Förhoppningsvis blir det bättre då.

Smaska på!

//E

De flesta av oss vill gärna skriva ner våra tankar. Om det så är dikter, citat, recept eller kanske rent av serier blir det roligare att få ner allt på ett papper om vårt papper eller bok är extra fin.

Så för er skriv eller ritsugna där ute har jag gjort en egen anteckningsbok som är lite extra fin. Eller kanske "deluxe".

Du behöver:

10 vita A4, vanliga papper till en skrivare
1 A4, lite tjockare
Papperslim, helst på stift
Omslagspapper (eller tidningspapper, eller en plansch)
Nål och tråd

GÖR SÅHÄR:


Vik alla papper dubbelt. Se till att de ligger tight mot varandra. Sätt gärna fast dem med gem så de ligger på plats.


Gör hål längs vikningen för att underlätta när du sen ska sy.



Börja på "utsidan" så att överbliven tråd inte hänger inne i boken. Sy fram och tillbaka längs vikningen. Glöm inte knyta/fästa tråden på slutet.



Sen måste du välja vilket papper du ska klä i boken med. Eftersom jag funderar på att skriva ner recept på muffins och kakor så valde jag ett papper med massa muffins på.



Klipp till omslagspapper så att det sticker ut ca 3cm runt hela boken. Vik det sedan på mitten och placera ut din bok.



Limma en boksida åt gången, se till att pappret hamnar slätt på din tjockare papperssida. Bubblor är inte så fint.



När pappret är fastlimmat så klipper du i vikningen ända in till boken.



Limma sedan på omslagskanterna och vik in dem som om du slog in ett paket.



Sen är det bara att sätta på en fin etikett och din anteckningsbok är klar!

Jag måste dock meddela att göra hål genom alla papper gjorde ont i fingrarna och tog ganska lång tid. För att göra det lite lättare för sig själv kan man gå och köpa en billig anteckningsbok (häftad, inte spiral) och sen klä in den.

Ha det så bra nu.
//E

Idag satte kreativiteten igång ordentligt, vilket alltid är lika roligt.
Jag plockade fram alla fina band, klistermärken, scrapbooking-grejer och presentpapper jag kunde hitta sen ockuperade jag vardagsrummet i ett par timmar.
När jag var klar hade jag gjort 9 st unika födelsedagskort.

Alla kort har samma vita, lite hårdare papper som bas.




Det är lite svårt att göra sk. maskulina kort men jag är nöjd med detta.


Nu blev jag sugen på att baka också....


"Less is more".


Kreativt kaos.





Ännu ett maskulint kort....way to go!



Troligtvis det snyggaste kortet.



Ännu ett maskulint kort. Tyvärr nästan likadant som ett innan men det är svårt med er killar, ni är inte alltid lika sugna på nåt gulligt, det ska ofta vara minimalt och enkelt.



Här passade jag även på att sy lite, ska nog göra det lite oftare på framtida kort.

Ha det så bra i sommarvärmen och pyssla på nu!

//E