Jag har länge velat baka skorpor och eftersom ugnen ändå stod på så passade jag på.
Dock har jag som vanligt modifierat ett recept från en bok, och som vanligt blir det lite extra kladdigt och knepigt, men jag fick mina skorpor till slut!


4 dl vetemjöl     (Jag fick ut 32 bollar dvs 64 skorpor på detta recept.)
3 dl grahamsmjöl
1 dl socker
2 tsk bakpulver
75gr margarin, mjukt
1 ägg
2dl mjölk
0,75dl mandel, hackad


Sätt ugnen på 225 grader.

Blanda alla torra ingredienser, inklusive mandeln, i en skål.
Lägg i margarinet och blanda till en lätt grynig massa. Jag använde gaffel, det tycker jag var smidigt.

Sen lägger du i ägget och häller i mjölken.
Blanda ihop allt till en smet. (Nu blev det kladdigt kan jag säga.)
Enligt original-receptet skulle man nu rulla en rulle och dela. Det kunde inte jag utan jag delade min deg i först 2 delar, sen de två delarna i två nya delar etc. Till slut hade jag 32 små "bollar".


Mina "bollar".


Ja, det var ganska kletigt, men det gick i alla fall.

Grädda sen "bollarna" i mitten av ugnen, 10-12 minuter.


Dela sen "bollarna" med en gaffel.
Det var lite lagom smuligt, men man fick sig lite smakprov. Det var gott...

Sänk ugnens temperatur till 175 grader. Det gör man ganska lätt genom att vrida ner till 175 och sen öppna luckan i några minuter.

Lägg skorp-halvorna på plåtarna igen.
De ska nu in i ugnen på 175 grader i ca 20 minuter så att de får lite färg och så de torkar.


När skorporna sen svalnat är det bara att lägga dem i en fin burk. På så sätt får man också lite pynt i köket. Min burk, som rymmer ca 1-2 liter, räckte inte till. Många skorpor blev det....

För den som är nyfiken på original-receptet:
Allt mjöl var vetemjöl.
Ingen mandel.
2tsk krossade kardemummakärnor.

Jag undrar om fullkornsmjöl inta tar upp lika mycket vätska eftersom degen blev så kladdig...

Skorporna var väldigt goda, de tog lite tid men helt klart värt det!

//E
Jag var sugen på att baka och pojkvännen var sugen på kakor.
Satt och tittade igenom min lilla kak-bibel (Sju sorters kakor) och hittade ett recept på Klickkakor.
I kakboken stod det att receptet skulle räcka till 90 kakor, det tycker jag var lite för många.
Således halverades receptet, men jag ökade på en viktig ingrediens: blockchoklad.


100gr margarin             (Jag fick ut 35 kakor på det här receptet.)
1 dl socker
1 ägg
0,75 dl russin
8 rutor blockchoklad
3dl vetemjöl
0,5tsk bakpulver


Sätt ugnen på 175 grader.

Vispa socker och margarin tills det blir lite pösigt.
I med ägget, vispa lite försiktigt.


Hacka russin och choklad, helst utan att äta upp chokladen...


Blanda i vetemjöl och bakpulver.
Det blev ganska "degigt" så min elvisp tog emot lite. Nästa gång ska jag ta deg-visparna istället. Tror elvispen blir gladare då.


Klicka ut degen på plåtar.

Grädda mitt i ugnen, ca 12 minuter.


De kanske ser lite roliga ut men oj va goda de var.

Ät och njut!

//E
Jag har upptäckt en sak med stadens lokala bibliotek: de har massa tidningar att låna ut.
Två tidningar jag fallit för är Sömnadsmagasin och Burda.
De innehåller klädmönster med tillhörande beskrivningar (till barn och vuxna) och tips på pynt och pyssel.
Dessa tidningar finns ju självklart att köpa i butiken men de kostar några kronor.
Inte helt fel att hitta dem gratis på biblioteket.

Tyvärr gör ju detta att jag vill sy ännu fler klädesplagg till mig själv, det finns ju så mycket fint.
Får se vad som händer ju kommande helger...

Ha det gott!
//E
Med en överbliven bit sockerkaka och ett stort sug efter nåt sött blev det en kväll med frosting-provning.
Jag bestämde mig för att prova tre olika frostings, det är ju allmänt kännt att alla goda ting är tre.

Mina grundingredienser:

Jag känner redan att det här kommer bli bra =)

Frosting 1
Provsmakningsmängd
                       Troligtvis till hel tårta
1/6 pkt Philadelphia-ost                         1 pkt Philadelphia-ost
6,5 tsk florsocker                                  2 dl florsocker
Det är bara att mixa ihop i en skål och bre ut över din prov-bit eller tårta.

Frosting 2
Provsmakningsmängd
                        Troligtvis till hel tårta
1 msk rumstemp. margarin                     200gr rumstemp. margarin
6,5 tsk florsocker                                   2 dl florsocker
0,5 tsk vaniljsocker                                3 tsk vaniljsocker

Frosting 3
Provsmakningsmängd
                        Troligtvis till hel tårta
1/6 pkt Philadelphia-ost                          1 pkt Philadelphia-ost
6,5 tsk florsocker                                   2 dl florsocker
3 tsk kakao                                           1 dl kakao
1 msk rumstemp. margarin                     6 msk rumstemp. margarin

Såhär blev mina prov-bitar:


För att inte vara helt partisk i bedömningen av smakerna på mina frostingar bjöd jag in min pojkvän att bedöma dem med mig.

Frosting 1

Emma tycker:                                     Pojkvännen tycker:
Fräsch och god                                    Hmmmm
Inte så söt                                          Lite kritisk, vet ej varför men ändå...
Vuxen

Frosting 2

Emma tycker:                                           Pojkvännen tycker:
Smörig och god                                         Sött, fett, smör =)
Mer för barn
Känns som riktig, amerikansk frosting

Frosting 3

Emma tycker:                                       Pojkvännen tycker:
Kraftigt chokladig                                  Gott
Inte så söt                                            Kakao, mycket!
God                                                      Vinnare
(Pojkvännen åt upp allt nästan farligt snabbt...)

Jag måste säga att jag gillar frosting 1 och frosting 3 bäst. Frosting 1 var lättäten och fräsch medan frosting 3 var härligt chokladig.

Smaska på nu!

//E
Fiskgratäng är gott och inte så avancerat enligt min mening.
Det finns många olika sätt att göra det på, jag gör såhär:

1 pkt fisk (jag använder torsk)
Potatis
Ärtor, frysta eller färska spelar ingen roll
1 msk mjöl
Margarin
Mjölk
Salt och vitpeppar

Börja med att sätta ugnen på 175 grader.
Lägg lite margarin (ca 1msk) i botten på en ugnsform.
Skär fisken i skivor och lägg i ugnsformen, salta och peppra.
Tillaga i ugnen ca 20min.

Skala och hacka potatis i små bitar.
Koka i saltat vatten.

Fisken och potatisen är klara ungefär samtidigt, om inte kan fisken stå och vila en stund.

När potatisen är klar så gör du potatismos på den.
Jag vispar potatis med margarin, mjölk, salt och peppar tills det blir fluffigt.
Lägg potatismoset runt fisken.

Ta en (teflon)kastrull, smält ca 1msk margarin.
När det är smält, häll i ca 1msk mjöl.
Vispa snabbt ihop och i med mjölk, salt och lite peppar.
Puttra i nån minut, sen i med ärtorna.

Häll såsen på fisken.
In i ugnen igen i ca 15 minuter eller tills potatismoset fått lite färg.



Blev den inte helt fantastiskt fin?!

För variation kan man göra en vitsås med dill, eller som mina föräldrar ibland har i: morötter.

Smaklig måltid.

//E
Det är ju snart helg igen och vad är bättre än en lång frukost med nybakta scones?
Receptet är väldigt enkelt: 2, 1, 25, 75...Det är så jag lärt mig att memorera det.

2 dl mjöl, gärna nåt grovt
1tsk bakpulver
0.25 gr smör  (jag brukar ta 0.25dl flytande margarin)
0.75 dl mjölk
lite salt

Ugnen ska stå på 175 grader

Du tar dig en skål, blandar alla ingredienser och sen plattar du ut allt på en plåt med bakplåtspapper.
Degen räcker till en kaka, lite lagom för två.
Grädda i 10 minuter!

Ha det så bra!
//E
Tog mig en titt i mina skåp idag. De innehåller nästan farligt mycket saker som rör bakning.
Eller vad sägs om:
- Blockchoklad (mörk och vit)
- Kak-pynt i form av små blommor
- Pinnar till cake-pops
- Formar till bl.a pepparkakor
- 3 muffinsplåtar, 2 olika storlekar  etc.

En av mina favoriter att baka är muffins!

Lade alla mina formar i en burk, det blev genast finare i köket nu när de syns och inte ligger instängda i ett skåp.

Jag kan väl inte säga att jag samlar på muffinsformar men jag typ samlar på muffinsformar. Det roliga är att jag knappt köpt några själv, det är mamma som hittar dem till mig. Tack mamma!


Varierande storlekar är bra!

Vad har jag mer i skåpen? Jo, en hel del böcker med recept på sötsaker:


Vilken kvinna/tjej eller kille för den delen tycker INTE om choklad? Ska dock erkänna att den lilla boken är lånegods från farmor. (Jag lovar, du får snart tillbaka den.)


Glass är en annan stor favorit, att äta, inte alla göra själv. Men i år ska jag faktiskt försöka mig på en typ isglass på kaffe, den ser så himla god ut i boken. Sju sorters kakor är en väldigt bra bok som alla borde ha i sina skåp. Det är en sån klassisk bok som innehåller allt från bullar och pepparkakor till julgodis och tårtor. Jag kan för övrigt rekommendera "Nötchokladrutor" på sida 101 (88e upplagan).

Som muffins-galning är denna bok ett måste:

Denna bok innehåller allt!! Det finns grundrecept till både vanliga muffins och matmuffins, förslag och recept på fyllningar, förslag och recept på topping, förslag och recept på glasyr..... Jag använder gärna grundreceptet till chokladmuffins men byter ut lite av mjölken mot kaffe. Mums!

Sist men inte minst:

Ni kanske kommer ihåg att jag tipsade om Bakerellas hemsida för ett tag sen. Hon har även släppt en bok med massa tips och recept på Cake-Pops. Blev väldigt glad när jag hittade denna boken i Sverige!

Sådär, nu vet ni varför jag är så glad i att baka och pyssla i köket.
Gå nu ut och hitta er en bra bakbok och börja baka!

Ha det så bra nu.
//E
Som jag tidigare skrivit så har jag köpt tyg till en kjol åt mig.
Även den jobbade jag med igår.
(Ni anar inte hur ont i axlar och rygg jag hade när jag gick och lade mig igår kväll.)

I alla fall, min kjol är uppbyggd och sydd på samma sätt som Mikkis balkjol, fast i andra tyger såklart.



Inget av tygerna är egentligen tunna men de är lite för tunna för att bara ha ett lager, alltså vi syr två.



Jag tog mig faktiskt tid att sick-sacka all sömmar på min kjol också. Ska man göra något så ska man göra det ordentligt, även om det tar en himla tid.
Precis som på Mikkis kjol var den nedre fållen ett stort problem eftersom man viker nåt stort mot nåt mindre.
Det svårast var att få till en "mudd" eller "resårhållare". Sen att nåla ihop fyra lager tyg är inte heller så kul men det gick, envis som jag är.

Kjolen blev i alla fall klar:

Och jag är nöjd!
(Ursäkta mina inte fullt så matchande kläder men jag tänker inte gå och byta om för att ta en bild!)

Kjolen är för övrigt ganska vid...


Ha det så bra!
//E
Idag var det äntligen dags att sy ihop alla delar till Mikkis balkjol. Det var lättare sagt än gjort!


Först och främst var inte tyllen helt medgörlig. Den är i nåt plastigt material och den är som alla vet ihålig.
Mitt stora geni-drag denna veckan är bomullsband, annars hade symaskinen inte fått något fäste.
Efter ca 30 minuters kamp med nål mot sagda tyll kunde jag äntligen börja sy.
(Tygerna 1 - Emma 0)
Att sy gick väldigt lätt.


Sen var det dags för den sk innerkjolen. Det är ett jättehärligt tyg som faller fint.
Och, det gick bra att nåla ihop och sy...längs kortsidorna.


Att fålla detta härliga, fint fallande tyg var en helt annan grej!
Tack vare min duktighet och sick-sackning ville inte tyget vikas och fållas som jag ville.
(Tygerna 2 - Emma 0)
Sen blir det alltid lite stuligt när man viker in nåt som är lite större mot nåt som är lite mindre.
Men jag lyckades till slut, eller lyckades, det blev en söm i alla fall.


Tyllen kan nästan gå på balen själv så fint som den står upp..

Nu väntar jag bara på att Mikki kan komma upp och titta på spektaklet och bestämma om hon vill ha mer fluff eller inte. Sen ska vi bara sy ihop alla delar med en "mudd" av samma tyg som innerkjolen, sätta i en resår och kjolen är klar!

Ha det gott så länge.
//E

Har varit på Ohlssons Tyger idag.
Skulle egentligen bara köpa bomullsband till Mikki's balkjol men av en ren slump hittade jag ett tunt och mjukt marinblått tyg. Jag som velat sy en marinblå, luftig sommarkjol ett tag nu!
Tyget fanns även i svart så nu blir det en blå kjol med svart foder.
Har inte bestämt mig om det ska vara en enkel kjol med resår eller om jag ska trixa med knappar.

Nu har jag i alla fall hela helgen uppbokad, det blir 24-7 med symaskinen!

Ha det gott allihop =)