I våras gjorde jag ett halsband med silverkulor. De kulorna hade väldigt stora hål så man kunde trä tjockt garn igenom. Väldigt smidigt! Om du nu inte hittar stora pärlor med stora hål behöver du inte vara ledsen. Dessa vita pärlor hade minimala hål och ändå kunde jag göra detta halsband utan större problem.
 
DU BEHÖVER:
- Fyra bitar garn, ca 140cm. Gärna bomullsgarn som inte luddar.
- Stora pärlor i udda antal.
- Mellandelar (de pluttesmå silversakerna) kan hoppas över.
- Stålvajer
- Klämpärlor
- Tänger: kläm och avbitare
 
Vad är klämpärlor undrar du?
Klämpärlor är ytterst små metallpärlor som man klämmer fast vajern med och fäster fast med. Mycket användbara måste jag säga.
 
Tillbaka till halsbandet.
 
GÖR SÅHÄR:
Vik två bitar garn på mitten. Böj vajern runt garnet. Trä på klämpärlan. Sen trär du på dina pärlor och eventuella mellandelar. I det här läget gör det inget om det är luft mellan dina pärlor. Vi löser det alldeles strax.
 
Dra nu in klämpärlan ända in mot garnet och kläm åt.
 
Dra nu alla pärlorna mot din ihopklämda klämpärla. Klipp av vajerna på andra sidan med några centimeters marginal.
 
Trä på ytterligare en klämpärla, vik vajern runt garnet och genom klämpärlan igen. För vajern genom nån/några pärlor, dra till med klämtången (vet ärligt talat inte vad den heter egentligen) så det blir tight och kläm sedan åt klämpärlan. Med avbitartången (det vet jag att en tång heter) knipsar du av den vajerbit som är över. Det gör inget om det blir nån millimeter luft kvar mellan pärlorna, det kan bara vara bra så de får lite svängrum när du har halsbandet på dig.
 
Nu bör ditt halsband se ut såhär. Vill man ha olika trådar runt halsen kan man lämna det såhär men jag flätade ihop garnet.
 
Fläta, fläta, fläta.....Det tog en stund men blev väldigt fint.
 
FÄRDIG
 
TIPS:
Vill man inte använda garn så kan man ju ta tunna sidenband. De behöver du inte fläta utan får flera band hängande runt halsen men det blir ju en snygg detalj i sig.
 
Pyssla på gott folk!
//
 
Min bror vill ha en "The Dude's Sweater" och då ska min bror få en sån!
Eller ja, nån liknande för såna mönster kan jag inte riktigt sticka.
 
Just nu är en provlapp på väg till bror så han får godkänna tjocklek etc, sen är det bara att köpa garn och köra igång. Målet är att vara klar till jul, helst innan!
 
Wish me luck!
 
//E
Efter en lång jakt på en ny svart kjol så kom jag fram till att det är lika bra jag syr en själv. Jag har nämligen en bild av en kjol framför mig men en sån finns ju självklart inte att köpa. Som sista utväg gick jag in på Myrorna och hittade till min lycka den här:
Den här kjolen är inte alls vad jag ville ha. Den är för lång (går till foten) och så har den en väldigt konstig, platt del vid rumpan.
 
MEN efter mycket mätande, nålande och handsömnad för att få så diskreta stygn som möjligt ser kjolen nu ut såhär:
Precis så som jag vill ha den!
 
Ska nog leta mer fynd med omsömnadspotential på Myrorna. Det här kan bli kul!
 
//E
Jag har en förkärlek för ringar, jag vill ha en för varje tillfälle och gärna en till varje outfit. Sen har jag även en förkärlek till att inte ruinera mig själv så då blir det till att göra ringarna själv.
 
Denna knapp tycker jag är lite småkul och den ser ut som en gigantisk M&M.
 
Denna ring känns mer rockig och gotisk....
 
Hur gör jag då?
Jo, jag köper mig en knapp med "hålet på undersidan". Har kommit fram till att det är lättare att jobba med och så ser inte knappen så knappig ut. Klipp av ca 30 cm ståltråd.  Sen tar man nånting smalt och runt i samma storlek som ens finger, för mig funkar en nagellacksflaska. Vira ståltråden runt flaskan 3-4 varv och trä samtidigt tråden genom knapphålet. För att fästa ståltråden virar du den runt-runt-runt själva ringen (se översta bilden) och nåt varv runt knapphålet. Jag försöker alltid trä in änden i hålet på slutet. (Använd gärna en tång.) Till sist kan man måla ståltråden med genomskinligt nagellack för att undvika missfärgning.
 
Vad har du för ringar på dig??
 
//E
I Berlin blev jag så fascinerad av Ankes ena bok att hon gav mig den:
 
Denna bok innehåller mönster på vantar, mössor, halsdukar, sockar..........
Allt är stickat med aviga maskor utan konstiga mönster så allt blir slätt och fint och mycket enklare att sticka.
 
Vad jag gillar med boken är bland annat att det står hur mycket garn man behöver i METER. Så för en mössa i storlek large behöver jag ca 275m garn. I svenska beskrivningar står allt i VIKT, men ganr väger olika mycket så om beskrivningen säger 150gr garn och du köper ett lätt garn så får du kanske 200m medan ett tungt garn ger dig 100m, ganska stor skillnad om du frågar mig.
 
Nåt annat som är bra med boken är att den ger dig stora valmöjligheter när det gäller garn. Exempel:
 
3 44 50 56 60 64 68 mask.
4 60 66 74 80 84 92 mask.
5 74 82 92 100 104 114 mask.
6 90 100 110 120 128 138 mask.
Ovanstående tal må se röriga ut men det är himla smidigt. Denfeta kolumnen anger gauge/tjocklek, alltså hur många maskor per tum du får ut av ditt garn. Man provstickar alltså ca 10 maskor några varv och mäter sen på ett mått band. Vi säger att du valt ett väldigt tjockt garn och får då ut gauge/tjocklek 4. Alla de kursiverade siffrorna anger hur många maskor du behöver lägga upp för en viss storlek. Dessa siffror är hämtade ur mönstret för mössor och för en mössa till en vuxen man med gauge/tjocklek 4 behöver du lägga upp 92 maskor.
Det tog ett tag innan jag listade ut detta men när det väl var gjort så gick allt mycket lättare.
 
Alla mönster är fulla av dessa tabeller så att du kan ha ett mönster till alla storlekar och garntjocklekar utan att behöva räkna om och tänka för mycket.
 
Sen kommer visserligen det lilla problemet att boken är på engelska. Men, det finns utförliga förklaringar och förkortningsordlista där bak och typ allt är stickat med aviga (eventuellt räta) maskor.
 
Alltså: easy peasy lemon squeezy.
Och för den som är intresserad så finns boken på AdLibris för 160kr.
 
Ha det gott och sticka på gott folk, inget kan stoppa dig nu!
//E