Vita kulor

0kommentarer

I våras gjorde jag ett halsband med silverkulor. De kulorna hade väldigt stora hål så man kunde trä tjockt garn igenom. Väldigt smidigt! Om du nu inte hittar stora pärlor med stora hål behöver du inte vara ledsen. Dessa vita pärlor hade minimala hål och ändå kunde jag göra detta halsband utan större problem.
 
DU BEHÖVER:
- Fyra bitar garn, ca 140cm. Gärna bomullsgarn som inte luddar.
- Stora pärlor i udda antal.
- Mellandelar (de pluttesmå silversakerna) kan hoppas över.
- Stålvajer
- Klämpärlor
- Tänger: kläm och avbitare
 
Vad är klämpärlor undrar du?
Klämpärlor är ytterst små metallpärlor som man klämmer fast vajern med och fäster fast med. Mycket användbara måste jag säga.
 
Tillbaka till halsbandet.
 
GÖR SÅHÄR:
Vik två bitar garn på mitten. Böj vajern runt garnet. Trä på klämpärlan. Sen trär du på dina pärlor och eventuella mellandelar. I det här läget gör det inget om det är luft mellan dina pärlor. Vi löser det alldeles strax.
 
Dra nu in klämpärlan ända in mot garnet och kläm åt.
 
Dra nu alla pärlorna mot din ihopklämda klämpärla. Klipp av vajerna på andra sidan med några centimeters marginal.
 
Trä på ytterligare en klämpärla, vik vajern runt garnet och genom klämpärlan igen. För vajern genom nån/några pärlor, dra till med klämtången (vet ärligt talat inte vad den heter egentligen) så det blir tight och kläm sedan åt klämpärlan. Med avbitartången (det vet jag att en tång heter) knipsar du av den vajerbit som är över. Det gör inget om det blir nån millimeter luft kvar mellan pärlorna, det kan bara vara bra så de får lite svängrum när du har halsbandet på dig.
 
Nu bör ditt halsband se ut såhär. Vill man ha olika trådar runt halsen kan man lämna det såhär men jag flätade ihop garnet.
 
Fläta, fläta, fläta.....Det tog en stund men blev väldigt fint.
 
FÄRDIG
 
TIPS:
Vill man inte använda garn så kan man ju ta tunna sidenband. De behöver du inte fläta utan får flera band hängande runt halsen men det blir ju en snygg detalj i sig.
 
Pyssla på gott folk!
//

Kommentera

Publiceras ej