Jag hade en lite dip i veckan och tyckte att pysselbutikerna var dumma. Funderade på att köpa julkort i år och strunta i att göra egna. Men så sov jag på saken...
 
Idag var jag på Panduro och köpte på mig kort, band, klistermärken och mönstersaxar. Så i helgen ska det julkortspysslas. Och pyntas för den delen. Tycker om att göra sånt vid advent.
 
Dock undrar jag varför (åtminstone) Panduro och Akademibokhandeln envisas med att bara sälja dubbla kort i 5 eller 10-pack. Jag vill ha 24 st enkla kort.
 
Årets julkortstema är i alla fall frost. Får se hur det blir.
 
//E
 
 
Äntligen har jag tagit mig tid att provsticka lite och leta runt efter enkla instruktioner i stickning. Så nu finns ingen återvändo, med hjälp av mig och Hemmets Journal ska nu alla börja sticka!
 
Först och främst måste man lära sig att lägga upp maskor. Har du inga maskor kan du ju inte sticka.
 
De första och mest grundläggande maskorna man stickar med är räta maskor. Om man stickar räta maskor hela tiden, dvs alla varv kommer din "bit" bli ganska tjock.
Båda sidor kommer se likadana ut.
 
Nästa sorts maskor man bör lära sig är aviga maskor. I princip alla tröjor du köper är stickade med denna sortens maskor.
Resultatet blir så här när man stickar räta maskor ena varvet och räta maskor andra varvet. Det är lite klurigt eftersom du ska sticka räta maskor när du ser detta V-mönster och så ska du sticka aviga maskor när du ser de sk. räta maskorna. Som ni kanske förstår så blir det V-mönster på ena sidan och "rät-mönster" på andra sidan.
TIPS. Om du tänker sticka en halsduk med aviga maskor så är det bra att börja alla varv med 2 räta maskor. Stickar man bara avigt så rullar din "bit" lätt ihop sig.
 
Så var det dags för resårstickning, dvs så som det är stickat på mössor och muddar.
Jag jobbar gärna med det antal maskor som delat i 2 blir jämnt antal par. T.ex 20 maskor blir 10 par, vilket är jämnt. Nu behöver man inte det men det kan vara bra i början.
Resårstickning får du till genom att sticka 2 räta, 2 aviga, 2 räta, 2 aviga.... ena varvet. Slutar du på aviga maskor så börjar du nästa varv med räta maskor, slutar du på räta maskor så börjar du på aviga. Ett par maskor stickas alltså med räta maskor ena varvet och aviga maskor andra varvet. Båda sidor kommer se likadana ut.
Sen behöver man ju inte sticka i par. Man kan göra enkel resårstickning eller trippel resårstickning om man så vill.
 
Sist men inte minst ska jag visa moss-stickning. Jag har själv precis lärt mig detta efter att ha sett många tröjor stickas på detta sätt.
Jag fick tyvärr ingen bra bild, men moss-stickningskapar liksom små knutar/pärlor.
För att få till det här stickar man 1 rät, 1 avig, 1 rät, 1 avig.....ena varvet. När du ska sticka nästa varv så börjar du med den sortens maska du slutade med. Så slutar du med en rät maska ska du börja med en rät maska. (Jfr resårstickning där man byter maska.)
 
TIPS. Är det första gången du stickar så rekommenderar jag att köpa ett billigt garn. Det är nämligen svårt att få till det snyggt och perfekt första gången och då är det inte kul att ha köpt garn för flera hundra kronor. Likaså om du ska ge dig på nånting som är väldigt modernt eller i en udda form. Att sticka tar tid och om du köpt dyrt garn riskerar du att ha kastat pengarna i sjön då ditt plagg blir klart då denna moderna form blivit omodern.
 
Sticka på nu gott folk.
//E
 
 
 
 
 
Jag har ingen sömnadsutbildning och min sömnadskarriär har hittills inte varit så lång, men trots detta vill jag dela med mig av några tips och tricks som gör sömnaden lite lättare.
 
MÅTTBAND
Du ser ut som en gammal brittisk skräddare med ett måttband runt halsen, men det gör nytta. Mät allt och lite till, det blir bättre då.
 
STRYKJÄRN
Det tar lite extra tid att vika upp och stryka fållar och kanter men allt blir rakare och snyggare då. Och om tyget är struket och platt så går det lättare att sy sömmar där man vill ha dem.
 
NÅLAR
Du kan inte få för många knappnålar! Tygerna sitter där de ska sitta, ingenting glider iväg och du slipper bli arg på din symaskin.
 
SICKSACKA
Extremt tråkigt men du slipper massa trådar som hänger. Jag brukar ärligt talat fuska om det är ett plagg till mig men syr jag till nån annan så är jag extremt petig med sånt.
 
HALSRINGNING + ÄRMAR
Att få till hals och ärmar på ett linne eller klänning är ganska jobbigt. Men det går om man tar sig tid.
När du ritar av ditt mönster, rita även av en extra bit som passar runt armhål och hals. Rita gärna av mot en vikt kan. Gör även bitarna lite längre så de sticker ut över kanten på ärmarna/halsen. Jag hade för lite blommigt tyg så jag fick ta svart, det gör inget då denna kant hamnar på insidan.
Nåla sen fast kantbitarna på rätsidan och sy fast.
 
Vik nu in kanten till avigsidan. Stryk gärna ner kanten för plattare och rakare resultat. Nåla och sy fast.
 
Jag äger ingen dubbelnål så jag syr fast min kant med två sömmar. Klart!
 
TID
Se till att du inte är stressad när du ska sy. Att sy ett linne kanske inte tar så lång tid. MEN att rita av mönster, klippa ut alla bitar, nåla och stryka, DET tar lång tid. Jag ljuger inte när jag säger att ett plagg kan ta 4-5h (om inte mer) om man vill göra allt rätt.
 
VÅGA
Våga prova att sy, man får misslyckas. Det mesta går att lösa. Man kan sy upp en klänning som blev för lång. Man kan sy in en tröja som blev för bred. Ska du sy nåt för första gången så rekommenderar jag en kjol med resår i midjan, nästan omöjligt att misslyckas.
 
Lycka till med er sömnad nu och jag hoppas mina tips hjälpte lite i alla fall.
//E
 
 
Den här helgen har symaskinen fått åka fram igen. Det blev en ärmlös blus/linne. Jag vill kalla den ärmlös blus pga de breda axlarna och det slinkiga tyget.
Jag behövde ca 55cm tyg eftersom tyget var ca 150cm brett. Jag klippte alltså ut mina bitar "på fel håll". För att få till snygga kanter vid hals och armar tog jag lite svart tyg jag hade över sen annat.
Mönstret är egentligen till en tunika men jag gjorde det kortare och hoppade över ärmarna.
 
Sydde även denna löstagbara krage. Mönster till den finns i Allt om handarbete Sömnadsmagasin 10/2012. Jag gjorde min i strl S/M och för den som hittar mönstret och gör kragen vill jag bara påpeka att de 48,5cm tidningen tycker man ska använda till snedremsa räcker INTE. Jag klippte en ny remsa på ca 55cm, mycket bättre. Min krage har inte heller det mellanlägg de tycker man ska använda. Men om man gör en krage på ett väldigt löst och fladdrigt tyg bör man nog ha mellanlägg.
Min krage är sydd i alltyg, ett lite styvare bomullstyg.
 
Ha det gott allihop.
//E
Rotade igenom mina pärllådor igår och vips så har man blivit med ett armband till.
 
Lite rockigt får man nog säga.
 
//E
Hittade en helt fantastisk blogg igår som jag bara måste dela med mig av.
 
Bloggen heter Purl Bee och skrivs av någon/några som jobbar i butiken med samma namn i New York.
Här hittar man allt från stickade mjukisdjur till kaffemuggshållare i filt.
 
Jag är helt lyrisk och undrar vilket av alla dessa projekt jag ska prova på först.
 
//E
En av mina största svagheter är att jag alltid vill pilla med något, gärna sticka.
Ett av mina stora problem är att mina händer alltid är kalla.
Detta går enkelt att lösa med handledsvärmare.
 
Det var min farmor som introducerade handledsvärmarna för mig.
Men som ni ser så håller min farmor en ganska hög nivå på sin stickning, en nivå jag troligtvis aldrig kommer nå. Jag menar, hon stickar mönster, hon stickar in pärlor och hon gör tummar på vissa av sina!
 
Mina handledsvärmare är bra mycket enklare men fortfarande fina och sköna. Sammanlagt äger jag nu 8 par handledsvärmare. Nästan en för varje humör eller modefärg. (Ja, det ligger ett par gråa längst till vänster, de smälte in lite för bra med soffan.)
 
Som sagt, de är väldigt enkla att sticka, så enkla att du borde göra ett par också!
 
DU BEHÖVER:
stickor strl 3
50gr / ca 160m garn, tjocklek 2,5. Gärna ull, det kostar ca 35-40kr per nystan.
stor nål
 
GÖR SÅHÄR
Först och främst: allt stickas med räta maskor, inget krångel här inte.
 
Lägg upp 45 maskor.
Sticka ca 3 cm. Nu är det dags för "tumdelen".
Sticka 4 maskor, vänd. (Alltså 4 maskor, vänd, och sticka tillbaka 4 maskor.)
Sticka 6 maskor, vänd.
Sticka 8 maskor, vänd.
Sticka 12 maskor, vänd.
Sticka 16 maskor, vänd.
Sticka 19 maskor, vänd.
Nu ska du sticka 4 hela varv. (Alltså, fram-tillbaka-fram-tillbaka.) Sen gör man de korta varven baklänges.
Sticka 19 maskor, vänd.
Sticka 16 maskor, vänd.
Sticka 12 maskor, vänd.
Sticka 8 maskor, vänd.
Sticka 6 maskor, vänd.
Sticka 4 maskor, vänd.
Då var "tumdelen" klar, nu ska du bara sticka så långt tills biten går runt din handled. Min handled är 17 cm, så jag brukar sticka 16 cm långt då det töjer sig.
 
Maska av och sticka en till.
 
Nu är det dags att sy ihop. Vik dina bitar så avmaskningen möter där du började sticka. Se till att du inte viker bitarna på samma håll, då får du t.ex. två högerhänder. Sy ihop kanterna med rester av garnet.
Trä sedan på dig handledsvärmaren så du ser var din tumme hamnar och hur handledsvärmaren töjer sig när du använder handen. Sy ihop med 2-3 stygn så att det bildas ett litet hål för tummen. Gör ingen lång söm ner i handledsvärmaren, här ska överkanterna bara fästas i varandra.
 
Och så var din handledsvärmare klar.
 
Jag gillar ju att pynta saker så jag stickar gärna en rosett och syr på mina handledsvärmare. För varje rosett lägger jag upp 15 maskor och stickar med aviga maskor ca 2 cm. Syr fast hörnen i handledsvärmaren och snurrar sen garn tre varv för att dra och och forma en rosett.
 
Dessa handledsvärmare blir i storlek S/M, och då räcker ett nystan till ett par handledsvärmare med rosett. Behöver man göra handledsvärmare med omkrets närmare 20cm och mer så skulle jag rekommendera att köpa två nystan.
 
Sticka på nu gott folk och håll er varma!
 
//E