Virka - bra grunder

0kommentarer

Visst hade det varit bra om man kunde sätta sig ner och bara veta hur man virkar. Men det kan ju de flesta av oss inte så vi måste lära oss några grundmaskor.
 
LUFTMASKA (lm)
Gör en ögla med garnet. Dra åt runt nålen. Gör ett omtag runt nålen dvs snurra garnet ett varm runt nålen och dra sen igenom öglan. Helt enkelt: omtag - dra igenom - omtag - dra igenom. Till slut får du en fin kedja av luftmaskor.
 
FAST MASKA (fm)
En ögla är alltid på nålen. Trä nålen genom nästa maska (maskor ser ut som V), ta tag i garnet och dra igenom maskan. Nu har du två öglor på nålen. Gör ett omtag och dra igenom båda öglorna.
 
HALVSTOLPE (hst)
Som vanligt har du en ögla kvar sen innan på nålen. Gör ett omtag. Gå ner genom nästa maska och hämta upp garnet. Du har nu 3 öglor på nålen. Gör ett omtag och dra igenom alla 3 öglor samtidigt. Denna halvstolpe blir mer som en liten klump.
 
STOLPE (st)
Börja som en halvstolpe dvs omtag, genom maskan och hämta garn så du har 3 öglor på nålen. Gör ett omtag men dra bara igenom två av öglorna. Gör ett nytt omtag och dra igenom de två sista.
 
DUBBELSTOLPE (dst)
Gör två omtag runt nålen. Ner genom nästa maska och hämta garn vilket ger dig sammanlagt 4 öglor på nålen. Gör ett omtag och dra igenom 2 öglor. Gör ett nytt omtag och dra igenom 2 öglor. Gör ett tredje omtag och dra igenom de sista två öglorna. En dubbelstolpe blir högre än en vanlig stolpe.
 
SMYGMASKA (sm)
Om man stickar runt. runt, runt, t.ex en blomma, mormorsruta eller ett underlägg så måste man avsluta sina varv med em smygmaska. Med sista öglan på nålen så trär du nålen genom första maskan och drar igenom allt på en gång. Inget upp och vända eller göra omtag. En smygmaska blir alltså ett litet ihophållningsstygn kan man säga.
 
För den som vill har mer info eller videos på hur man virkar så kan jag bara säga: google it! Allt finns på nätet bara man letar.
 
Virka på nu gott folk.
 
//E

Kommentera

Publiceras ej