Vad är mer vårigt än vitsippor? Jag älskar vitsippor vilket i sin tur gör att jag älskar detta tyget.
 
Så det fick bli en vitsippekjol. Samma modell som kjolen jag sydde för några dagar sedan men några centimeter längre.
 
Supernöjd!
//E
Jag har sytt mig en ny kjol. Ohlssons hade fått in så fina tyger så jag kunde inte låta bli....
 
 
För en sån här kjol i typ strl M behöver du:
- TYG: min tygbit är 140x46cm (skulle varit 50cm men den var lite snedklippt). Vill man göra en mindre kjol kan man minska tygmängden med 10cm eller mer så att det blir lättare att sy fast tyget på resåren.
- RESÅR 4cm bred. Min midja är 83cm och resårbiten jag använt är 80cm lång då resåren töjer ut sig när du syr fast tyget. När det gäller resårlängd är det lite "trial and error" som gäller, det är inte alltid man kan ta sitt midjemått minus 3cm och få fram en bra längd. Men har man sytt en kjol så vet man måtten till nästa.
- SYTRÅD
- SPRÄTT (om du behöver plocka bort resåren, minska den och sen sy fast den igen)
 
Gör såhär:
Sick-sacka tygets kanter och sy ihop kortsidorna.
Sy ihop resårens kortsidor.
 
Nåla fast mitten bak på resåren mot mitten bak av kjolen. Mitten fram på resåren mot mitten fram på kjolen. Höger på resåren mot höger på kjolen. Vänster på resåren mot vänster av kjolen. Nu har du 4 lika stora sektioner av tyg och resår. Mitt tyg överlappar resåren med ca 1 cm.
 
Sen tar man mitten av varje tygsektion och nålar fast mot mitten av varje resårsektion. Till slut har man väldigt många tygvågor och då är det dags att sy.
 
Sy med sicksack. Jag föredrar avigsidan upp för att tyget brukar ställa till mer problem än resåren, men det gör man som man vill.
När man syr är det viktigt att man sträcker ut resåren så att tyget inte vågar sig. Jag har ca 5cm mellan nålarna när resåren är slak men ca 10cm mellan nålarna när jag sträcker ut resåren så tyget spänner sig.
 
Så ser det ut på insidan.
 
Och här är rätsidan.
 
Fålla upp din kjol och sen är det klart!
 
 
Jag är mycket nöjd även om kjolen kanske blev lite kort, men det är väl det man har strumpbyxor till. Jag skulle nog rekommendera att man köper 50-55cm tyg för säkerhets skull...
 
Så på gott folk!
//E
Jag kan ha gjort ett svart också....
 
//E
Min plan var att hitta ett tunt tyg att sy en ny vårsjal av och ett annat tunt tyg att sy en klänning av. Tyvärr var de flesta tyger jag hittade antingen för plastiga eller så var det väldigt mycket rosa och rött på, två färger jag inte gillar.
 
Men så i alla stuvhögar låg ett väldigt Emma-vänligt tyg:
Långrandigt i blått och vitt.
 
Jag kan ha köpt 4m av detta tyget så nu kan jag sy en halv kollektion. Då tyget är så brett har jag troligtvis tyg till både sjal, klänning och kjol. Wei! Men först ska det tvättas...
 
//E
 
Kommer ni ihåg ponchon jag stickade förra året? Den finns inte mer.
Jag har aldrig riktigt 100% nöjd så jag tog mig aldrig tid att fästa trådändarna.
Nu är ponchon alltså upprepad och ett nytt projekt är påbörjat: en PONCHO.
 
Ja, jag är så knäpp.
 
Min poncho må vara varm och gosig, men nederkanten rullade upp sig hela tiden och så fort jag lyfte en amr så följde hela ponchon med.
Min ena svägerska stickade en poncho som bestod av två rektanglar och är helt öppen på sidorna. I den kan man lyfta ärmarna och ändå ha en poncho på sig som hänger och värmer.
 
Så det är en sån jag stickar nu. Vi får se hur det går.
 
//E
Pysselfia har varit i farten igen och gjort sig ett halsband.
För vem har sagt att alla statement-halsband måste glittra och vara i metall?
 
Så här gör du ett eget:
Skaffa en riktigt lång tygremsa (10x300cm) och 19 flörtkulor/vaddkulor som är 25mm i diameter.
 
Du får troligtvis inte tag i tyg som är 3m brett så det är bara att skarva.
 
Vik din remsa på längden räta mot räta och sy ihop så du får ett långt rör. Vänd så rätsidan kommer ut.
 
Trä i en kula, centrera den i röret och knyt en knut på vardera sida. Fyll på med kula-knut-kula-knut på vardera sida om mittenkulan tills kulorna är slut. Klipp av "snoddarna" till en lagom lång längd, mina är ca 20 cm, och sy ihop hålen.
 
Virar man halsbandet två varv runt halsen får man inte kulor hela vägen utan det blir tygsnoddar en bit, vilket kan vara bra så det inte blir för bylsigt. Eller så har man halsbandet enbart ett varv runt halsen och så knyter man en rosett istället:
 
Jag rekommenderar att man använder tunna tyger, mitt tyg är ett tyg för blusar. Tar man för tjocka tyger så kommer knuten bli större än kulorna...
 
Ha det gott.
//E