Farmor och farfar kom på besök och jag ville bjuda dem på en sötsak till kaffet de sent skulle glömma.
Det fick bli Cake-Pops =)


Du behöver:                                   (4 stora cake-pops)
1/4 sockerkaka
1/4 pkt Philadelphia-ost (eller ca msk sylt)
ca 100gr blockchoklad
Nåt att pynta med


Mosa in philadelphia-osten i den smulade sockerkakan.
Se till att det blir väl blandat.


Sen gör man bollar av smeten. Knåda ganska hårt så de håller ihop.
När man fått ihop rätt mängd bollar kan man börja forma till valfri form, eller ta hjälp av en pepparkaksform.
Jag ville göra påskiga cake-pops så jag formade mina bollar till ägg, eller i alla fall försökte forma dem till ägg.
Ställ sedan in bollarna i kylen en stund så de hårdnar lite.


Så var det dags att smälta chokladen. Detta görs smidigast i ettt vattenbad.
Jag har försökt i micron, det funkar men vattenbad var så mycket bättre.
VATTENBAD: koka upp vatten, antingen i kastrull direkt eller i vattenkokare. Häll vattnet i kastrullen. Ställ en lite större tallrik över vattnet. Lägg i chokladen, rör om medan den smälter. Det är viktigt att man inte får något vatten i chokladen!!!


Ta nu fram dina bollar/ägg/former ur kylen.
Stick in en pinne lite mer än halvvägs.
Ha nånting redo för dina cake-pops att stelna och serveras i.
Jag har ju min fina oljade ek-bit som pappa fixade till mig =)


Det är nu dags att "klä" sina cake-pops i choklad.
Mörk choklad smälter och rinner fint så det är bara att doppa och snurra så är allt täckt och klart.
Vit choklad däremot är lite dum. Den är ganska tjock så den får man kleta på med valfritt verktyg.
Det blir inte heller lika jämt och fint med vit choklad men det är ju ändå smaken som räknas.
Man borde kanske använda vit choklad om man vill ha mer struktur på sina cake-pops.


Så var det dags för den riktigt kreativa delen: pynta!
Även här är det skillnad på vit och mörk choklad. Den mörka stelnar snabbare så man måste jobba lite snabbare. Fördelen med mörk choklad att man kan äta sina cake-pops ganska snart medan cake-pops med vit choklad behöver stå och stelna nästan en hel natt.


Som lite extra piff tog jag fram mina "Americolor Gourmet Writers", dvs pennor som man kan skriva med på godis och choklad.

Mina cake-pops blev väldigt uppskattade, efter att farmor och farfar fått förklarat för sig att de inte var påsk-pynt utan nåt man skulle äta.....

Ha det bra i solen!
//E

PS. Mer inspiration till cake-pops och annat sött hittar ni på www.bakerella.com ! Det är hon som kom på hela idén med cake-pops....
Mikki har varit uppe och hälsat på mig. Det är alltid lika roligt!

Vi passade då på att knåpa ihop det sista på hennes balkjol:

Resårhållaren syddes på (efter många om och men...)


Resåren träddes i, vilket gick ganska snabbt och smärtfritt om ni frågar mig.
Och självklart satte jag Mikki i lite arbete...


Sen sydde Mikki ihop resåren och jag sydde till sist ihop den sista sömmen runt kjolkanten.

Det blir dock inget "VOILA" här.
Jag har visserligen 8 bilder på Mikki i full balutstyrsel, men eftersom balen inte har varit än vill jag inte lägga upp bilder på henne och förstöra allas överraskning!

Bra jobbat Mikki och bra jobbat till mig med.
Jag är nöjd med kjolen och Mikki blev otroligt söt.

Många kramar bara till Mikki!

//E

Med anledning av att jag fyller år denna veckan så bjöd jag in familjen på ett litet kalas.
Utan tårta blir det ju inget riktigt kalas så det var ju bara att börja baka =)


Jag gjorde det enkelt för mig och bakade en helt vanlig sockerkaka.
Till det gjorde jag min chokladfrosting (en av de tre frostingar jag gjorde test på för ett tag sen, och jag fick en del frosting över på det receptet så det räcker även till att dela tårtan och smeta lite mellan delarna).
Sen pyntade jag lite med dekorationsblommor.


Är det inte den finaste tårta ni någonsin sett?


Det blev väldigt gott kan jag säga.
Denna frosting är inte alls söt, men mäktig.

Smaklig fika!

//E

Jag insåg för ett tag sedan att jag inte äger en brödkorg.
Oj så hemskt tänker alla, hur ska hon överleva?
Det är okej, jag har överlevt, men vill ändå ha en brödkorg.

Så vad gör man? Jo, man syr en!


Du behöver:
Tyg, helst i två färger och av "stabilt" material. Jag använde allväv (eller vad det nu hette).
Tidningspapper
Tallrik
Måttband

Rita av din tallrik. Min är ca 22 cm i diameter.
Mät sedan din tallrik runtom, jag fick 68 cm.
Rita sedan en rektangel med en långsida som har samma mått som din tallriks omkrets.


Klipp ut dina mönsterdelar och nåla sen fast dem på tyget.


Klipp, klipp, klipp! (Utan sömnsmån...)
Du bör nu ha fått ut 4 delar.

Sy först ihop kortsidorna med varanda.
Svart för sig och grönt för sig. Du får två cylindrar.
Nåla sedan fast bottnarna i respektive cylinder. Det var lite knepigt men det gick.
Sy fast bottnarna.


Nu har du fått två stycken, inte fullt så vacka påsar.
Vänd den gröna så att den får rätsidan utåt, dvs den fina sidan utan fransar och sömmar.
Sätt i den gröna påsen i den svarta så att de har rätsida mot rätsida.


Nåla ihop de båda påsarna.
Markera två streck med ca 10 cm mellanrum.
Sy ihop påsarna, men inte mellan dina markeringar.


Om du inte sytt ihop påsarna helt kan man nu vända allt ut-och-in.
Tryck sedan ner den gröna påsen i den svarta.


Pressa upp din söm.
Vik ner de osydda kanterna emellan påsarna.
Nåla ihop väl runt hela påsen.


Sy ihop väldigt nära kanten, runt hela påsen.
Klipp av alla fula trådar.


Vik ner kanten lite och lägg sedan i ditt bröd!

Jag köpte 0,5m tyg av varje färg och det räckte till två brödkorgar.
Och eftersom jag sydde två brödkorgar står nu en av dem och väntar på DIG MAMMA tills du kommer upp på söndag....

Ha det så bra!
//E

När man ska duka till fest är det alltid fint att bryta (ja, bryta inte vika) sina servetter och inte bara stoppa dem i glasen.

Här kommer några tips:


Ett vanligt hederligt torn.
Kan ställas jämte glaset eller på tallriken.


Solfjädern.
Kan stå på tallriken, som pynt, ja överallt.
Blir extra snygg om man har två servetter i olika färg och storlek att bryta i samma fjäder.


Snäckan eller lövet.
Snygg och enkel, tar lite plats.
Kan läggas på bord eller tallrik.


Näckrosen
Tar lite tid att vika.
Kan placeras var som helt.
Även snygg som skål med kanske godis i att ställa på borden.


"Rullen"
Bra och fin för bestick.
Kan läggas vid varje tallrik eller i en korg.
Sätts smidigast ihop med vatten, men att knyta ett band runt blir riktigt fint.

Bjud till fest och duka på!

//E
Det ska ju se snyggt och prydligt ut i frysen.
Man ska alltid veta vad som finns i alla påsar.
Så vad gör man: fina etiketter!



Inga mer frågetecken att räta ut angående mat....

//E

Vad blir man mest sugen på som mellanmål eller snacks: macka eller muffins?
Precis, muffins, vad annars?
Vad sägs om att kombinera de båda så du får nåt som ser gulligt ut i en form men är nyttigt?


GRUNDRECEPT       12 stora muffins
4 dl vetemjöl                      
3,5 dl grahamsmjöl/rågmjöl
1,5 msk bakpulver
0,75 tsk salt
2 ägg                                 

1,5 dl olja
0,5 dl flytande honung
5 dl fil                      
FYLLNING
1 dl solroskärnor
1,25 dl paprika i bitar
3 stora skivor rökt skinka

Sätt ugnen på 200 grader.

Blanda mjöl, salt och bakpulver i en bunke.


Häll i ägg, fil, honung och olja.
Blanda väl.


Vänd (mer sked/slev) ner din valda fyllning.
Här är det solroskärnor, paprika och rökt skinka.

Så kommer viktigaste beslutet av alla: välja muffinsform!

Jag valde formarna med amerikanska flaggan på. Lite lagom färgglatt sådär...


Fyll formarna till ungefär hälften.


Grädda sedan muffinsen i 20 minuter, om de är såhär stora i alla fall, annars ca 15 minuter.

Jag fick ut 12 muffins, men så har jag "gigantiska" formar också.
Tar man en vanlig muffinsform får man säkert ut 25 stycken.


VARIATION:
Istället för att vända i sin fyllning kan man när smeten ligger i formar trycka i t.ex. broccoli-bitar. Då lägger de sig lite snyggt på toppen istället.
Varför inte köra lite skafferi-städning och lägga i den från gårdagen överblivna kycklingen?
Tomat och basilika/pizzakrydda ger en pizza-smak, alltid välkommet!

Låt fantasin flöda och smaklig måltid!

//E