Om man vill sy en topp eller ett linne men saknar mönster så finns det tricks.
 
Man tar helt enkelt ett linne man gillar, det får gärna vara lite stort om man ska sy i tyg som inte är elastiska. Vik linnet på mitten så att sidsömmarna ligger mot varandra och rita av, först framdelen och sen bakdelen, på papper. Rita även av halsringning och ärmar en extra gång, ca 2cm brett.
 
När du klipper ut tyget, se till att du tar med sömnsmån!
 
Sick-sacka alla delar och sy sedan axelsömmar och sidosömmar.
 
På rätsidan nålar du fast bitarna för halsringning och ärmar. Sy fast. Vänd in bitarna till avigsidan och sy fast igen. Fålla upp nederkanten och voilá!
 
 
Tygåtgång: mät hur lång topp du vill ha, lägg till några centimeter och så köper du så mycket.
 
//E
Jag erkänner, jag gillar prickigt!
Ni kommer kanske ihåg den blommiga toppen/blusen jag sydde innan jul. Det här är samma mönster. Varför bryta ett vinnande koncept liksom?
 
Jag gillar att toppen är lös, det passar bra till tighta byxor. Och om man sätter på ett skärp så blir den väldigt snygg till kjol.
 
//E
Så har jag äntligen en lätt och prickig kjol i garderoben! Sydde den förra helgen och jag är mycket nöjd. Den är lite längre än många av mina andra kjolar men det är för att jag vill kunna gå barbent i den mot sommaren utan att "visa hela härligheten" så att säga.
 
Vad tycker ni?
 
 
//E
 
Jag kunde inte hjälpa det, det blå garnet bara VILLE följa med mig hem och bli en kofta! Älskar visserligen alla färger som säljs av det här garnet och jag tror att den cerise eller citrongula skulle bli snygga koftor, men inte på mig. Som litet försvar så har jag faktiskt presentkort på Ohlssons så tekniskt sett så var garnet gratis...
 
//E
Kort och bra kofta som passar till både byxor och kjol.
 
 
Jag stickade koftan för att ha något som passar till alla mina kjolar med hög midja. Även om man köper en "vanlig kort kofta" i butik så täcker de ända min rumpa.
 
Och som ni ser så fegade jag ut angående knapparna och köpte vanliga, hederliga svarta.
 
Funderar faktiskt på att sticka en kofta till, dock i storleken mindre. Väntar bara på att Ohlssons ska få in mer av det härligt koboltblå garnet.
 
För den som funderar på kostnaden för en kofta så landade min på 140kr. Ohlssons säljer garnet Detroit för 29kr/ nystan eller 4 för 100kr och jag behövde 3,5 nystan. Knapparna kostade 8kr styck. Hittade några riktigt coola knappar med fyrkantiga hål men de kostade 38kr styck och det tyckte jag var lite väl mycket.
 
Sticka på nu gott folk.
//E
 
 
PS. Tack Niklas för att du står ut med att ta alla bilder på mig!
Jag har inte ens fått klart min första kofta och jag är redan sugen på att sticka en till. Många butiker menar att koboltblått även är en het färg nu i vår och titta vad jag hittade på Ohlssons Tyger:
Är det inte en helt underbar färg?
 
//E
Denna helgen har jag stickat denna mysiga mössa. Garnet är 100% ull och kommer värma gott nu när kylan är tillbaka i Linköping.
 
Vill du också sticka en mössa? Här kommer beskrivningen.
 
DU BEHÖVER:
-100m garn, tjocklek 8 (det räckte precis, fick ca 25 cm över bara)
-stickor, strl 8 (jag använde vanliga stickor men vill du använda 5 st strumpstickor går det också bra)
-virknål
 
Mössans storlek
Mitt huvud är 56 cm och mössan sitter perfekt enligt mig, men egentligen aningen löst. Har du 57-58cm runt huvudet sitter den säkert perfekt på dig. Har du 54-55 cm runt huvudet rekommenderar jag att du tar bort 5 maskor från mönstret.
 
GÖR SÅHÄR:
Lägg upp 75st maskor och sticka sedan valfri resårstickning i 5-6cm beroende på smak. Jag gjorde "enkel" resår, dvs rät-avig-rät-avig-osv. Vill man göra "dubbel" resår så stickar man rät-rät-avig-avig-rät-rät-osv.
Sedan byter du till att sticka aviga maskor. Gör detta tills ditt stycke är 21 cm långt.
Nu är det dags att få ihop mössan på toppen.
Varv 1: sticka 4, sticka 2 maskor ihop, sticka 4, sticka 2 maskor ihop osv hela varvet ut.
Varv 2: sticka 1, sticka 2 maskor ihop, sticka 1, sticka 2 maskor ihop osv hela varvet ut.
Varv 3, 4, & 5: sticka 2 ihop, sticka 2 ihop osv hela varvet ut.
Dra nu änden genom de sista maskorna, jag hade 6 stycken. Använd din virknål.
Om du använde strumpstickor så är din mössa klar.
Om du använde två vanliga stickor som jag gjorde så måste du nu sätta ihop mössan. Tråckla ihop kanterna på mössan med virknålen. Eftersom garnet är så tjockt går det inte igenom ett vanligt nålsöga så virknålen är typ ditt enda alternativ.
 
Vill man så kan man även piffa upp sin mössa. Jag valde att göra en boll.
 
DU BEHÖVER:
-garn, ganska mycket om du vill göra en stor boll
-kartong
-virknål
 
GÖR SÅHÄR:
Klipp ut två cirklar, gör även hål på mitten. Mina är ca 10cm i diameter.
 
Lägg ihop cirklarna och börja veva garn runt, runt och runt.
 
Ta hjälp av din virknål när hålet blir för smått för dina fingrar.
 
När hålet är helt tätt är det dags att klippa upp. Försäk få ner saxen mellan kartongcirklarna och klipp hela vägen runt.
 
Ta två garnbitar, ca 30cm, för dem mellan kartongcirklarna, knyt och dra åt som sjutton.
 
Klipp försiktigt bort dina kartongcirklar och frisera din boll.
 
Sen för du garnbitarna genom toppen på din mössa och fäster fast dem. Jag valde att bara knyta fast dem med rosetter eftersom jag vill kunna variera mössan genom att ta bort bollen.
 
FÄRDIG!
 
//E
 
Nu har jag stickat klart alla delarna till min kofta. Nästa steg är att så ihop allt och sticka kanter och knapphål. Jag står dock inför ett litet problem: jag vet inte vad jag ska ha för knappar. Vill ha en enkel och allsidig kofta men sen är det ju kul med lite snygga knappar också.
 
Så, ska jag köpa svarta knappar? Silvriga knappar?

Tips mottages med glädje!
 
//E
 
 
Alltid pysselsugna jag kombinerat med försök-till-ordningssamma jag slog våra huvuden ihop igår och gjorde en sytrådshållare så jag ska slippa ihopsnurrade sytrådsbollar i min sylåda.
 
 
Jag slog helt enkelt in en bit frigolit. Knippsade av några grillpinnar, duttade på lite lim och tryckte ner dem i frigoliten. Sen var det vara att sätta på sin sytråd.
Insåg dock att rullarna var tunnare än väntat så jag kan trycka ner några pinnar till..
 
Vad tycks?
 
//E