Jag hittade jättefina snöflingor på Purlbee och kände mig genast tvungen att göra egna. Man behöver ju inte bara pynta med tomtar nu när vintern och julen kommer.
 
 
Snöflingorna är sydda av två lager filttyg, ett himla bra tyg som man bara kan klippa och sy direkt i, ingen sick-sack eller vändsömnad här inte. Mina snöflingor är ca 9,5cm i diameter. När det kommer till designen så är det bara att låta fantasin flöda.
 
Jag har inte riktigt bestämt var de ska få hänga än men jag funderar på om de ska få hänga ner under hyllan i köket, tror det kommer bli fint.
 
Ha det så bra!
//E
För ett tag sedan så virkade jag den här filten av mormorsrutor. Jag har använt den i princip varje dag sedan dess. Filten är ca 100x120 cm stor och ganska perfekt att slänga över sig i soffan. Det är alltså ingen gigantisk filt på 2x2meter som man kan vira in sig i utan en liten "throw" som amerikanerna säger (throw = kasta).
 
Enligt mig kan man inte ha för många filtar och jag är väldigt sugen på att virka ännu en filt. Problemet är att jag inte har så mycket plats för filtar. Just nu har vi tre filtar framme, två i soffan och en i fåtöljen. Fler filt-vänliga möbler har vi inte. Så jag får vänta med virkandet...
 
Men, man kan ju skissa:
 
Jag har suttit och målat olika filtar jag skulle vilja virka. Jag har även räknat ut hur många rutor varje filt består av och hur mycket garn som går åt om jag använder Red Heart Detroit (mitt favoritgarn att virka i). Så när jag får tag i fler filt-vänliga möbler så vet jag precis vad jag ska göra.
 
Jag är mest sugen på en snedrandig filt och tetris-filten. Vet dock inte om tetris-filten någonsin kommer passa in i min inredning, men den är lite häftig.
 
Ha det gott och virka på!
//E
 
Så har jag knåpat ihop en till kofta, bara för att jag kan. Behöver den egentligen inte men jag har ju ett obotligt behov att att alltid göra nåt med mina händer.
Det blev alltså en kort, marinblå kofta med v-mönster. Samma garn och mönster som ponchon jag stickade tidigare i höst. Blir nog en bra hemma-kofta att gosa i.
 
//E
Vi går mot kallare tider och då vill det till att man håller sig varm. Och när våra tekniska accessoirer är så viktiga bör ju även de hålla sig varma. Här kommer en beskrivning på världens enklaste mobilstrumpa!
 
 
Du behöver:
Garn och stickor i storlek 4
 
Lägg upp 28 maskor. Resår/ribbsticka hela stycket, 2 aviga, 2 räta..... Har du som mig, en HTC stickar du ett ca 13 cm långt stycke, har du en iPhone så kan du sticka ca 15 cm. Maska av löst. Sy ihop långsidorna. Se till så sömmen hamnar "på ryggen" och sy sen ihop botten.
Färdigt!
 
//E
För oss som tillverkar våra egna julkort kan det vara dags att börja planera. Det tar ju ett tag om man ska göra många kort. Jag funderar på grått och rött i år, har inte helt bestämt mig. Även i år ska jag försöka hålla det enkelt, dels för att kostnaden kan springa iväg om man har för många delar och för att det tar väldigt lång tid att sätta ihop många delar.
 
Tidigare jular har mina (och pojkvännens) kort sett ut såhär:
 
2010
Första julen jag gjorde egna julkort. Jag kopierade upp en julsång och satte på ett rött kort. Piffade upp med silverstjärnor och skrev min god jul-hälsning för hand på baksidan.
 
2010
Jag måste ha missat att ta kort detta året. I alla fall så var korten mörkgröna. På vitt papper skrev jag jul-hälsningen för hand och så satte jag på ett rött hjärta. Jag fäste det vita pappret (som är mindre än det gröna) i det gröna pappret med en röd tråd.
 
2011
Första året jag skrev alla jul-hälsningar på datorn, vilken tid det sparade. Däremot tog det väldans lång tid att sy på spetsbanden, men det var det värt.
 
2012
Förra året delade mina kort på sig. På ungefär hälften av alla korten åkte den vita lappen bort. I år ska jag byta lim! Är väldigt förtjust i snögubbeklistermärket.
 
Som ni ser är det inga överdådiga kort men de förmedlar ändå budskapet och det är ju det som är tanken.
 
Pyssla på nu gott folk!
 
//E
Det är höst och det är kallt. Vantar och mössa får komma fram. Ibland behöver man hålla sig varm även inomhus och då är handledsvärmare ett bra alternativ. De är enkla att tillverka och det finns många varianter att välja på. För något år sedan så stickade jag dessa i rätstickning och plats för tummen. Nu har jag gjort en ny variant.
 
 
Garn: ca 50gr, strl 2,5
Stickor: strl 3
 
Lägg upp 42 maskor. Dessa passar min hand perfekt och de kommer säkert passa de flesta kvinnor. Ska man sticka till t.ex. en man bör man lägga till 4-6 maskor. Ribbsticka en rektangel som är ca 17cm lång. Jag stickade 2 aviga, 2 räta, 2 aviga, 2 räta... Maska av löst eller i resår så kanten håller sig elastiskt.
Vik nu din rektangel på längden, sy ihop de 3 översta centimetrarna. Lämna 5-6cm öppet beroende på hur mycket svängrum du vill ha för din tumme. Sy ihop resten av kanten. Nu är de redo att användas.
 
 
Vill man så går det även göra dessa handledsvärmare i rätstickning. Lägg då upp ca 50 maskor och sticka så långt du behöver för att stycket ska gå runt din hand. Sy ihop på samma sätt. Tänk på att med ribbstickning så stickar du så att säga från botten och upp. Med rätstickning så stickar du runt handen. På så sätt kan man utnyttja att rätstickning också blir lite elastiskt.
 
//E
När man köper ett nytt plagg i en butik så ska det sitta bra från början. Men om man fyndar på second hand får man nästan vara beredd på att göra vissa ändringar.
Rutigt är höstens stora grej och jag fyndade den här kjolen på Stadsmissionen. Dock var den lång och hade en ful slits.
Men några klipp och raksömmar senare så hade jag fått en perfekt kortkjol.
 
//E