Enligt min kompis så finns det knappt inga halsdukar till bebisar, så när jag frågade henne om jag skulle sticka något till hennes dotter så önskade hon sig en halsduk. Väldigt specifikt ville hon ha en halsduk man drog åt och inte en man behövde knyta.
 
Resultatet:
Denna halsduk är mosstickad med garn i strl 3-3,5. Jag lade upp 119 maskor och började sticka. Efter 3 resp. 6 cm stickade jag 18 maskor, maskade av 10 maskor och fortsatte. (Man måste självklart lägga upp 10 maskor sen igen.) Detta för att få till det "hål" man trär igenom andra änden och drar åt.
 
Hål säger ni?
 
För att inte halsduken skulle se så tråkig ut så virkade jag en blomma och sydde på.
Den slutgiltiga storleken på halsduken är ca 9x72cm. Vet inte än hur halsduken ser ut på en bebis men min nalle (som fick agera provdocka) blev ganska snygg:
 
Ha det gott och sticka på!
//E
I allas vår älskade "Sju sorters kakor" finns ett recept på något som heter Lekebergskransar. Det är ett väldigt enkelt recept med bara 5 ingredienser. Man ska blanda ihop alla ingredienser och sen spritsa ut kransar. När jag bakade kakorna första gången så fick jag ut typ en halv krans innan min sprits höll på att gå sönder. Alltså, inte den mest spritsvänliga deg.
 
Istället för att göra Lekebergskransar gör jag alltså Lekebergskakor.
Jag gör halva satsen och får 40 kakor. Istället för att spritsa så rullar jag små kulor och trycker ner en gaffel i dem. Innan gräddning är de ungefär lika stora som en enkrona och efter gräddning som en femkrona. Funderar på att göra kakorna ännu mindre, de blir så himla söta då.
 
Goda och enkla så prova gärna. Receptet finns på ca 102 i 88:e utgåvan av boken.
 
//E
Det var längesen jag sydde något till mig själv, men nu i helgen var det dags. Jag sydde ett linne av samma mönster jag använt 3ggr innan. Men denna gången så sydde jag även en lång, men tyvärr inte tillräckligt lång, sjal och sydde runt halsringningen. Och vad blev det? Jo, en knytblus:
 
 
Nu gör min kamera inte färgerna någon rättvisa. Det är bland annat en väldigt trevlig turkos där i någonstans, men den försvann.
 
I alla fall så tror jag att denna blus kommer bli mycket väl använd under våren och sommaren!
 
//E
Det har blivit mycket virkat i bloggen på sista tiden men det är för att man kan sitta i soffan och virka medan man t.ex. dricker kaffe. Och så krävs det inte att man plockar fram en massa grejer. Du behöver en virknål och lite garn sen är det bara att köra.
 
Men åter till galgarna.
Kjolmänniska som jag är så har jag väldigt många kjolgalgar, särskilt sådana här från IKEA:
Det är egentligen inget fel på dem, de har en snygg träfärg, är stabila och håller uppe mina kjolar. Men jag kände, trots allt bra, att de inte var bra nog.
 
Så, några kvällar senare och jag gjort av med en del restgarn men fått en hel del snygga och roliga galgar:
 
Det jag gjort är att jag virkar ett stycke av fasta maskor som passar perfekt runt galgen, det får gärna sitta lite tight. Sen hittar man mitten på stycket och där trär man igenom galgkroken, det är ju alltid lite luft mellan alla maskor, bara att trycka lite. Sen syr man helt enkelt ihop stycket. Sömmarna (som knappt kommer synas) hamnar på kortsidorna och på undersidan. Jag sydde fast mina applikationer innan jag sydda ihop undersidan, men det gör man ju som man vill.
 
//E