Lätt som en plätt: stickning!

0kommentarer

I Berlin blev jag så fascinerad av Ankes ena bok att hon gav mig den:
 
Denna bok innehåller mönster på vantar, mössor, halsdukar, sockar..........
Allt är stickat med aviga maskor utan konstiga mönster så allt blir slätt och fint och mycket enklare att sticka.
 
Vad jag gillar med boken är bland annat att det står hur mycket garn man behöver i METER. Så för en mössa i storlek large behöver jag ca 275m garn. I svenska beskrivningar står allt i VIKT, men ganr väger olika mycket så om beskrivningen säger 150gr garn och du köper ett lätt garn så får du kanske 200m medan ett tungt garn ger dig 100m, ganska stor skillnad om du frågar mig.
 
Nåt annat som är bra med boken är att den ger dig stora valmöjligheter när det gäller garn. Exempel:
 
3 44 50 56 60 64 68 mask.
4 60 66 74 80 84 92 mask.
5 74 82 92 100 104 114 mask.
6 90 100 110 120 128 138 mask.
Ovanstående tal må se röriga ut men det är himla smidigt. Denfeta kolumnen anger gauge/tjocklek, alltså hur många maskor per tum du får ut av ditt garn. Man provstickar alltså ca 10 maskor några varv och mäter sen på ett mått band. Vi säger att du valt ett väldigt tjockt garn och får då ut gauge/tjocklek 4. Alla de kursiverade siffrorna anger hur många maskor du behöver lägga upp för en viss storlek. Dessa siffror är hämtade ur mönstret för mössor och för en mössa till en vuxen man med gauge/tjocklek 4 behöver du lägga upp 92 maskor.
Det tog ett tag innan jag listade ut detta men när det väl var gjort så gick allt mycket lättare.
 
Alla mönster är fulla av dessa tabeller så att du kan ha ett mönster till alla storlekar och garntjocklekar utan att behöva räkna om och tänka för mycket.
 
Sen kommer visserligen det lilla problemet att boken är på engelska. Men, det finns utförliga förklaringar och förkortningsordlista där bak och typ allt är stickat med aviga (eventuellt räta) maskor.
 
Alltså: easy peasy lemon squeezy.
Och för den som är intresserad så finns boken på AdLibris för 160kr.
 
Ha det gott och sticka på gott folk, inget kan stoppa dig nu!
//E

Kommentera

Publiceras ej