Kuddfodral nummer 2 är klart och det pryds av blommor.
 
Varje blomma är ca 9cm i diameter. Virkar du med garn strl 4-4,5 och nål 4,25 behöver du nästan 7m garn per blomma.
 
Blommorna gör du såhär:
Virka 7lm, slut till en ring med en sm.
 
Virka 3lm och 17st (stolpar) runt ringen. Det blir sammanlagt 18 st. Slut varvet med en sm.
 
Virka en fm i nästa maska. 5lm, hoppa över 2 maskor och fäst med en fm i maska nr 3. 5lm, hoppa över 2 maskor och fäst med en fm i maska nr 3. Fortsätt tills du har 6 lm-bågar och slut varvet med en sm i första fm.
 
Nu till själva bladen.
I varje lm-båge ska du virka: fm, hst, 2st, dst, 2st, hst, fm. Man gör alla omtag runt bågen, inte genom maskorna som bågen består av. Slut varvet med en sm och din blomma är klar.
 
För att sätta ihop dina blommor till ett stort stycke gör du såhär:
När det är dags för en ny dst hämtar du garnet genom en dst på en annan blomma istället för att göra ett omtag runt nålen. Gör sen din dst som vanligt och virka vidare.
 
Och återigen så rekommenderar jag att man syr fast sitt pynt på tyget innan man syr ihop fodralet.
 
Jag är nöjd och han jag bor med är nöjd.
 
För att se originalbeskrivningen och många andra kul beskrivningar kan man gå in på Siris hemsida.
 
//E
Visst hade det varit bra om man kunde sätta sig ner och bara veta hur man virkar. Men det kan ju de flesta av oss inte så vi måste lära oss några grundmaskor.
 
LUFTMASKA (lm)
Gör en ögla med garnet. Dra åt runt nålen. Gör ett omtag runt nålen dvs snurra garnet ett varm runt nålen och dra sen igenom öglan. Helt enkelt: omtag - dra igenom - omtag - dra igenom. Till slut får du en fin kedja av luftmaskor.
 
FAST MASKA (fm)
En ögla är alltid på nålen. Trä nålen genom nästa maska (maskor ser ut som V), ta tag i garnet och dra igenom maskan. Nu har du två öglor på nålen. Gör ett omtag och dra igenom båda öglorna.
 
HALVSTOLPE (hst)
Som vanligt har du en ögla kvar sen innan på nålen. Gör ett omtag. Gå ner genom nästa maska och hämta upp garnet. Du har nu 3 öglor på nålen. Gör ett omtag och dra igenom alla 3 öglor samtidigt. Denna halvstolpe blir mer som en liten klump.
 
STOLPE (st)
Börja som en halvstolpe dvs omtag, genom maskan och hämta garn så du har 3 öglor på nålen. Gör ett omtag men dra bara igenom två av öglorna. Gör ett nytt omtag och dra igenom de två sista.
 
DUBBELSTOLPE (dst)
Gör två omtag runt nålen. Ner genom nästa maska och hämta garn vilket ger dig sammanlagt 4 öglor på nålen. Gör ett omtag och dra igenom 2 öglor. Gör ett nytt omtag och dra igenom 2 öglor. Gör ett tredje omtag och dra igenom de sista två öglorna. En dubbelstolpe blir högre än en vanlig stolpe.
 
SMYGMASKA (sm)
Om man stickar runt. runt, runt, t.ex en blomma, mormorsruta eller ett underlägg så måste man avsluta sina varv med em smygmaska. Med sista öglan på nålen så trär du nålen genom första maskan och drar igenom allt på en gång. Inget upp och vända eller göra omtag. En smygmaska blir alltså ett litet ihophållningsstygn kan man säga.
 
För den som vill har mer info eller videos på hur man virkar så kan jag bara säga: google it! Allt finns på nätet bara man letar.
 
Virka på nu gott folk.
 
//E
Nu är det första av mina kuddfodral helt färdigt och jag är riktigt nöjd. För en gångs skull blev nånting precis så som jag tänkt mig.
 
Den stora mormorscirkeln är enligt mönstret en bordtablett men den passade väldigt bra på min kudde. Mönstret eller beskrivningen hittar ni på Purlbee. Beskrivningen är på engelska med om jag lyckades så ska nog ni lyckas. Bra att veta är att slipstich = smygmaska, double crochet (dc) = stolpe och chain (ch) = luftmaska.
 
Min cirkel är virkad i Red Heart Detroit och nål strl 4.25. Cirkeln blev 35cm i diameter.
 
Sen är det ju lätt att vara efterklok: man bör verkligen virka och sy fast applikationen INNAN man syr ihop fodralet. Det gick sy fast i efterhand men det var lite pyssligt.
 
För övrigt blev jag lite sugen på att virka runda bordstabletter nu....
 
//E
Som många andra går jag till BURDA för inspiration och mönster när jag vill sy något.
När jag mäter mig själv så hamnar jag på en mängd olika storlekar, det gör säkert många andra också.
Tipset man får från BURDA är att man väljer storlek på klänningar efter bystmåttet och storlek till byxor och kjolar efter höftmåttet. Ett annat tips är att absolut inte mäta på mönstet då det kan bli missvisande, man ska bara gå efter tabellen.
 
Nu till problemet.
Enligt BURDAs tabell så ska jag använda storlek 42 i klänningar och storlek 44 i byxor. Detta tycker jag låter väldigt stort då jag vanligtvis har 38/40 i klänningar och 40 i byxor. Men okej.
 
För några månader sedan skulle jag sy mig ett par byxor. Jag mätte mig själv och ritade av mönstret i strl 44 som instruktionerna sa. Jag hade ett gammalt lakan att provsy med så att jag kunde jag absolut rätt med det riktiga tyget. Jag klippte ut tyget, sydde ihop alla delar efter instruktionerna och satte på mig byxorna. Med säckiga byxor får man leta efter. Självklart kommer man alltid behöva korta någonstans eller sy någon söm lite tightare men att allt skulle vara fel, det känns inte bra.
 
Jag skulle även sy mig en 60-tals inspirerad klänning med krage för ett tag sedan med ett mönster jag hittat i BURDA Easy. Tyget klipptes ut i storlek 42 och sömmarna syddes. Säckigare klänning får man leta efter! Den var för stor överallt och man hade lätt fått i två av mig i den.
 
Förra helgen gjorde jag ett nytt försök med en tunika men denna gången tänkte jag att jag skulle klippa ut storleken mindre eftersom allt hela tiden blev så pösigt och säckigt. Tyg klipptes, sömmar syddes och tunikan är hur säckig som helst! Så nu sitter och och funderar på hur jag ska kunna minska tunikan då jag verkligen vill ha en ny tunika.
 
En av de få saker jag lyckats med med hjälp av BURDAs mönster är en 50-tals klänning. Men då spenderade jag en halv dag med att mäta mig själv uppifrån och ner, på bredden, mellan axlar navel till hals etc. Sen mätte jag (ve och fasa) direkt på mönstret för att hitta bitar som skulle passa mig. Efter en del knåpande och fixande så fick jag till 3 klänningar för jag kände att det var lika bra att göra fler när man vet att mönstret funkar.
 
Min fråga är nu: är det fler som har samma problem?
Jag trodde att tanken var att man skulle kunna följa deras måttabell och instruktioner utan större problem. Jag hade uppenbarligen fel.
 
//E
Ett av de enklaste sätten att göra om lite hemma är att köpa/sy nya kuddfodral. Jag har vanliga IKEA-kuddar hemma och denna helgen så har de fått ett lyft.
 
Tygåtgång: alltyg 50x125 cm
 
Klipp till ditt tyg. Jag sydde i alltyg, det är ett bomullstyg med stadkant. För enkelhetens skull så behöll jag min stadkant och hade således en kant mindre att sicksacka och fålla.
 
Sick-sacka tygets kanter. Fålla kortsidan (ej stadkanten) genom att vika 1,5 cm och sen 1,5 cm.
 
Lägg tyget med rätan uppåt. Vik ner den fållade kanten ca 34 cm. Vik sedan upp kanten med stadkanten ca 36 cm så att tyget nu överlappar sig självt ungefär mitt på kudden:
 
Du har nu en fyrkant som är ca 50x47 cm, alltså för tillfället lite bredare än vad den är hög. Detta gör inget då ett kuddfodral gärna får vara lite tight, då puffar kudden upp sig snyggt när den ligger i.
Sy nu kortsidorna.
 
Vänd fodralet till rätt sida och stoppa i kudden.
Den blå kudden har ganska mycket tyg som överlappar så det fodralet sitter ihop väldigt bra. På den svarta kudden överlappar inte tyget så mycket så här sydde jag på band och knöt ihop till en rosett.
 
Varför så enkelt tyg kanske ni undrar?
Det är för att mina fodral inte är klara än. Tanken är att överlappningen/öppningen ska vara på baksidan på mina fodral. Jag håller nämligen på med lite pynt som ska fästas på framsidan, men det kommer i ett senare inlägg.
 
//E
 
 
 
Jag sydde världens enklaste kjolar till mig och mamma som vi hade på nyår. Tyvärr har jag bara bild på mig i min kjol.
 
För att sy denna kjol behöver du en rektangulär bit elastiskt tyg och resår.
Måtten på tyget får du fram på följande sätt: mät runt dig på din bredaste del, dvs runt rumpa och höfter. Lägg till 3-4cm. Mät från där du vill ha kjolkanten i midjan tills där du vill att den ska sluta, lägg till ca 8cm. Jag fick fram en bit som var 109x55cm. Tyget jag använde är en stuvbit festvelour från Ohlssons Tyger och min resår är 3 cm bred.
 
Sy såhär: sicksacka kortsidorna, vik tyget på längden och sy ihop kortsidorna. På överdelen av kjolen, vik 1 cm och sen 4 cm. Detta bildar en kanal. Sy runt men lämna en liten öppning så du kan trä i resåren. Trä i resåren och sy ihop den. Sy ihop öppningen. Fålla nu upp kjolen till lagom längd, jag vet 1cm och sen 1 cm och sydde raksöm.
 
Då elastiskt tyg ibland drar ihop sig en liten bit så har jag min enda kortsidesöm på ena sidan. Det är ju dumt om kjolen råkar bli aningens för kort där bak.
 
För övrigt kände jag mig väldigt glittrig och fin på nyår när jag hade denna kjolen och en svart topp på mig.
 
//E