Skorpor med mandel

1kommentarer

Jag har länge velat baka skorpor och eftersom ugnen ändå stod på så passade jag på.
Dock har jag som vanligt modifierat ett recept från en bok, och som vanligt blir det lite extra kladdigt och knepigt, men jag fick mina skorpor till slut!


4 dl vetemjöl     (Jag fick ut 32 bollar dvs 64 skorpor på detta recept.)
3 dl grahamsmjöl
1 dl socker
2 tsk bakpulver
75gr margarin, mjukt
1 ägg
2dl mjölk
0,75dl mandel, hackad


Sätt ugnen på 225 grader.

Blanda alla torra ingredienser, inklusive mandeln, i en skål.
Lägg i margarinet och blanda till en lätt grynig massa. Jag använde gaffel, det tycker jag var smidigt.

Sen lägger du i ägget och häller i mjölken.
Blanda ihop allt till en smet. (Nu blev det kladdigt kan jag säga.)
Enligt original-receptet skulle man nu rulla en rulle och dela. Det kunde inte jag utan jag delade min deg i först 2 delar, sen de två delarna i två nya delar etc. Till slut hade jag 32 små "bollar".


Mina "bollar".


Ja, det var ganska kletigt, men det gick i alla fall.

Grädda sen "bollarna" i mitten av ugnen, 10-12 minuter.


Dela sen "bollarna" med en gaffel.
Det var lite lagom smuligt, men man fick sig lite smakprov. Det var gott...

Sänk ugnens temperatur till 175 grader. Det gör man ganska lätt genom att vrida ner till 175 och sen öppna luckan i några minuter.

Lägg skorp-halvorna på plåtarna igen.
De ska nu in i ugnen på 175 grader i ca 20 minuter så att de får lite färg och så de torkar.


När skorporna sen svalnat är det bara att lägga dem i en fin burk. På så sätt får man också lite pynt i köket. Min burk, som rymmer ca 1-2 liter, räckte inte till. Många skorpor blev det....

För den som är nyfiken på original-receptet:
Allt mjöl var vetemjöl.
Ingen mandel.
2tsk krossade kardemummakärnor.

Jag undrar om fullkornsmjöl inta tar upp lika mycket vätska eftersom degen blev så kladdig...

Skorporna var väldigt goda, de tog lite tid men helt klart värt det!

//E

1 kommentarer

Maria

25 Mar 2011 07:39

Hej min sköna höna!

Det stämmer, govt-mjöl slukar inte lika mycket vätska.

Ett annat tipps är att smälta smöret så sliper man jaga runt det i bunken. (100g = 1dl).

Resultatet blir Exakt det samma.

Kramar!

Kommentera

Publiceras ej