Att virka mormorsrutor tycker jag är himla roligt. Det är även roligt att virka en enda stor ruta så man får en filt med en gång utan montering. Men vill man inte sitta i 2 månader och virka en enda stor mormorsruta så man får en filt till sig själv så kan man ju börja med en liten till släktens nya bebis:
 
 
Denna filt är gjord av två nystan Red Heart Detroit, alltså ca 500 meter garn. Jag använde virknål 4,25 och slutmåttet på filten är 56x56cm. Lite lagom att lägga på en bebis i barnvagnen.
 
//E
Hösten är här och vintern kommer sakta krypandes mot oss. Det är således dags att plocka fram mössa och vantar. I år har jag stickat mig själv två nya mössor så jag är redo.
 

Vill du också sticka dig en ny mössa? Jag gjorde såhär:
 
Garn: Ett nystan Red Heart Detroit strl 4-4,5 (du behöver ej hela, du kan ju sticka handledsvärmare av resten)
Nål: strl 4
 
Lägg upp 90 maskor sen stickar man resår/ribbstickning hela tiden, alltså 2 räta, 2 aviga, 2 räta, 2 aviga.....
Vill man ha en kort mössa så stickar man ett stycke som är ca 21cm långt, vill man göra den lite längre mössan stickar man ca 27cm.
Efter det så stickade jag 3 varv då jag minskade ganska många maskor, 2 räta, 2 ihop, 2 räta, 2 ihop....
Nu är det dags att maska av. Sen syr du ihop långsidorna och till sist så syr du "upp-och-ner"-stygn högst upp på mössan och drar ihop toppen. (Den som vill kan ju även sticka på strumpstickor och behöver då inte sy ihop kanten på mössan.) Vänd mössan på rätt håll och börja använd.
Vill man så kan man ju pynta sin mössa, jag satte på tre, lite diskreta svarta plastpärlor.
 
Den långa mössan går ju även vika så man får en trevlig kant längst ner.
 
Hur ser man då ut i dessa mössor, jo, ungefär såhär:
 
Men vad blir det för storlek på dessa mössor kanske ni undrar.
Jag mätte runt mitt huvud ungefär där mösskanten brukar vara och fick fram 59cm. På mig sitter mössan väldigt bra så om ditt huvud är sisådär 58-61cm bör det räcka att lägga upp 90 maskor. Pojkvännen däremot hade 64cm runt huvudet och han tyckte att mössorna var lite tighta. Då föreslår jag att du lägger upp 92 eller 94 maskor innan du börjar sticka.
 
Så, sticka på nu gott folk.
Jag blev väldigt inspirerad av alla små fina saker i den nya Panduro-katalogen, man vill ju ha allt men det går ju inte. Men en pryttelhylla, det borde jag ju kunna få till. Och det fick jag! Det tog ett tag att klippa ut, limma ihop och klä mina kartongbitar men det blev en hylla.
Lite sned och vinn, precis som jag. Man kanske kan citera Jamie Oliver: "It's rustic!" Passade även på att tapetsera vissa fack med lite finare papper och bilder.
 
Sen var det bara att fylla på med fina saker:
 
Och hyllan fyller faktiskt en viss funktion då den samlar upp allt som tidigare låg på byrån.
 
I hyllan står även några väldigt små skrivböcker som jag inte kunde låta bli att tillverka. Ska man pyssla så ska man pyssla.
De är gjorda av tjockt kartong-papper som är 5x9cm stora och sen vanligt vitt skrivpapper. Vet egentligen inte vad jag ska göra med dem, men de är söta. Niklas kom dock på den briljanta idén att man kan skriva ett brev i dem och skicka iväg. Får prova det någon gång.
 
Och ja, vissa helger har lite för mycket fri tid.... men jag står för det.
 
//E
Förr i tiden så hade folk broderade bårder uppsatta på väggarna. Det kunde vara visdomsord, regler, bilder eller allt på samma. Nu för tiden så har många anammat den mer moderna formen av väggbokstäver, antingen i trä du sätter på en hylla eller klistermärken direkt på väggen.
Här hemma har vi inget sånt. Jag vet inte vad jag skulle vilja ha för ord och Niklas är inte helt förtjust i bokstäver på väggen. Vi pratade dock om väggbokstäver för ett tag sen och då sa Niklas att man skulle ju kunna sätta upp bokstäver som ett skämt och göra nåt kul och oväntat av det. Vad han tänkte på var frasen "Åfytusanjävlar" från serien Berglins. Vi skrattade gott åt hans idé och glömde bort den.
 
Tills i helgen..... Som av en slump så såg jag bilder av broderier och läste den nya Berglins-boken på samma dag. Resultatet blev det här:
 
Lite frihandskorsstygn på lördagskvällen....
Vi har dock inte bestämt var vår fina bård ska hänga än, så just nu hänger den över sängen.
 
Inget Carpe Diem här inte..... men vi går och lägger oss med ett leende på läpparna och det är väl ändå huvudsaken.
 
//E