Jag hittade en jättesöt klänning i BURDA 5/2011, modell 108 A. Tyvärr var den i ganska stadigt tyg och skulle hållas ihop med en dragkedja. Jag och dagkedjor har aldrig riktigt varit vänner, inte ens när man fick hjälp av fröken i syslöjden gick det bra.

Lösningen: trikåtyg!

Sen i höstas har jag haft ett blommigt trikå-tyg. Jag tänkte sy en kjol av det men det har aldrig blivit av. Så tänkte jag: "Tyget kommer från Ohlssons Tygers stuvhörna och kostade nästan inget (ca 50kr), vi chansar!".


Och vilken chansning. Jag hade precis så mycket tyg som behövdes. Det var lite lagom många delar att hålla reda på, men bara man märker upp allt och håller mönstret kvar vid delarna så löser det sig.


Jag var t.o.m så duktig att jag läste igenom min symaskins instruktionsbok så jag kan kunde ställa in en elastisk söm. Den ser lite kul ut men det funkade. Jag har hört att vanlig zick-zack-söm ska funka på elastiska tyger också men jag ville prova en "riktig" elastisk söm för en gångs skull.


Kaos i köket? Nu förstår jag inte alls hur du menar...

Det blev en del pillande. Även om modellen är i kortstorlek (för personer ca 160cm långa) och inte i vanlig storlek (för personer ca 168cm långa) så blev överdelen för lång. Men jag kapade överdelen lite nedtill och sen så klippte jag ner axlar och ärmringning. Sen blev det bra. Jag fållade upp och sydde halsringningen för hand för att ha mer kontroll på tyget. När jag syr nästa klänning, för jag kommer sy en till i samma mönster, så ska jag sy upp och fålla allt på maskin. Det ska funka det också.

RESULTATET:Klänningen är ganska figursydd men med utställd/vippig kjol. Min favorit-typ av kjol..


Tycker det blev väldigt snyggt med skärp i midjan också.

Låt nu bara våren och sommaren komma =)

//E
Varför köpa en väst man inte är helt säker på att man vill ha när man kan göra en själv och bli säker?
Så tänkte jag i höstas när jag stod i en provhytt med en stickad väst på mig. Det som gjorde mig mest osäker på den västen var att den bara fanns i en färg (kamel-beige) och kostade 399kr. Sen dess har jag tänkt massor på den västen, t.o.m varit tillbaka i butiken med papper och penna i högsta hugg och ögonmåttat och antecknat.

På jullovet var det nu då äntligen dags. Jag köpte på mig lite billigt garn, för som farmor säger: "när det gäller sånt som är mode just nu ska man inte lägga ner för mycket pengar på". Det är ju dumt att köpa hem dyrt garn, jobba i kanske flera veckor med ett plagg och sen är det omodernt efter ytterligare en vecka.

Denna väst jag nu stickat är bland det lättaste man kan sticka och den ser ut såhär:


Och på mitt egenritade mönster ser den ut såhär:


DU BEHÖVER:
-Rundsticka och en vanlig sticka i strl 3.5
-8 nystan á 50gr/130meter strl 3.5
-Måttband

Min ritning är baserad på lilla mig. En längre person behöver sticka ett bredare stycke och får då lägga till 10-20 maskor, kanske även köpa 9 garnnystan. En smalare person bör göra en smalare rygg, kanske 30 cm och göra lite smalare armar, kanske 30-35 maskor.

GÖR SÅHÄR:
-Lägg upp 110 maskor på rundstickan med hjälp av den vanliga stickan.
-Sticka ca 40 cm långt. Jag stickar bara räta maskor, vilket blir ganska tjockt.
-Dags för ärmhål: Sticka de 20 första maskorna på ett nytt varv. Maska sedan av de nästkommande 40 maskorna. Sticka som vanligt hela varvet ut.
-När du vänder stickar du tillbaka som vanligt tills du kommer dit då du maskade av. Nu lägger du upp 40 maskor igen och fortsätter sedan som vanligt på de 20 maskorna som är kvar.
-Sticka 35 cm långt.
-Dags för nästa ärmhål. Gör samma sak som innan, se bara till att hålen kommer på samma sida av stycket.
- Sticka de sista 40 cm och maska sedan av hela stycket.
- Färdigt!

RESULTATET

Det blir en del som hänger lite snyggt och ledigt framtill.


Bakifrån.


Ganska snyggt med skärp till också.

Sticka på nu gott folk!

//ESå har jag alltså belamrat vardagsrummet igen och gjort lite nya kort. Det är lite som scrapbooking fast utan foton kan man säga.

Lite tips för den som vill göra kort:
- ta vad som finns hemma: papper, pärlor, överblivet tyg etc. Allt behöver man inte köpa nytt.
- pepparkaksformar för mina former på pappret.
- dubbla kort. Inte bara så man kan vika upp dem utan ha en baksida/extra papper fastlimmat bakom sidan med allt pynt. På så sätt syns inte eventuella häftstift, sömmar, pappersklammrar etc.

Resultaten av allt pyssel och stök:Här har jag pyntat ramen. Blommorna sitter fast med pappersklammrar. Ramen är sen limmad på det vita pappret så man inte ser baksidan av det blå.
Vanligtvis gör jag kort stora som en kvarts A4, men detta kort är en vikt kvart alltså en åttondels A4. Korten blir väldigt gulliga i detta formatet och så slipper man pynta en så stor yta.


Gillar verkligen "solfjädren" jag fick till...

Nu väntar jag bara på några födelsedagsbarn attt skicka korten till =)

//E


Som tillverkare av egna kort (julkort, grattis-kort etc.) så har jullovet varit väldigt inspirerande. Jag hittade väldigt fina papper och snören på Westers Artistmaterial i Jönköping och gulliga dekorationer på Gekås i Ullared. I helgen ska det pysslas så det står härliga till!

//E
Här kommer en lyxig soppa som är perfekt som förrätt!DU BEHÖVER:         4 portioner beroende på storlek
400gr frusna, gröna ärtor
1 gul lök, hackad
2 dl vatten
2 dl matlagningsgrädde
2 dl champagne (vi hade Asti Martini)
1 tärning grönsaksbuljong
salt, peppar
stavmixer

GÖR SÅHÄR:
Fräs till den hackade löken i lite smör. Den ska bara mjukna, inte få färg.
Häll i vatten, salt, peppar och buljongtärning. Koka upp.
I med ärtorna och koka upp.
Dags att hälla i grädden. Nu behöver det bara bli lite varmt igen.
Mixa nu allt slätt med en stavmixer. När det är gjort ska man hälla i sin champagne och röra om lätt i soppan sen är den klar att servera.
Vill man så kan man lägga en klick creme fraiche eller gräddfil i soppan.

Smaklig måltid!